Ελλάδα

Κορωνοϊός: Αλλάζει ο επιδημιολογικός χάρτης – Κυριαρχεί η μετάλλαξη Δέλτα

16.07.2021 | 19:57

Όλη η χώρα βρίσκεται στο έλεος της μετάλλαξης Δέλτα. Σε 64 από τις 74 περιφερειακές ενότητες παρατηρείται ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων, με τους ειδικούς να εμφανίζονται ιδιαίτερα ανήσυχοι για την καταγραφή ορφανών κρουσμάτων.

Χιλιάδες κρούσματα, περιοχές σε κατάσταση συναγερμού και μια διασπορά ανεξέλεγκτη. Η παραλλαγή Δέλτα του κορωνοϊού επελαύνει χτυπώντας κυρίως νέους και ανεμβολίαστους.

Εκτόξευση κρουσμάτων

Μέσα σε 24 ώρες εντοπίστηκαν 2.691 νέα κρούσματα σε όλη τη χώρα, ενώ 14 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τον κορωνοϊό. Διασωληνωμένοι βρίσκονται 123 ασθενείς, ενώ 101 πολίτες εισήχθησαν στα νοσοκομεία.

Στην Αττική, 1.216 πολίτες βρέθηκαν θετικοί στον ιό, στην Κρήτη 275 και 184 στη Θεσσαλονίκη.

Ο χάρτης του κορωνοϊού

Αλλάζει ο χάρτης του ιού στη χώρα, με τη μία περιοχή μετά την άλλη να βρίσκεται στα όρια συναγερμού. Μετά την Αττική, Σαλαμίνα, Γρεβενά, Ιωάννινα και Λάρισα ανέβηκαν επίπεδο επικινδυνότητας και βάφτηκαν πορτοκαλί.

Στο 50% των κρουσμάτων εντοπίζεται η μετάλλαξη Δέλτα. Εκείνο που προβληματίζει τους ειδικούς είναι τα «ορφανά» κρούσματα, ενδεικτικό της ραγδαίας εξάπλωσης.

Οι επιστήμονες παρατηρούν ότι μετά τους νέους, οι μολύνσεις επεκτείνονται και σε μεγαλύτερες ηλικίες. 5.300 νέα κρούσματα εντοπίστηκαν σε συμπολίτες μας ηλικίας άνω των 40 ετών, ενδεικτικό ότι οι νεότεροι μεταδίδουν τον ιό στο περιβάλλον τους.

Όλα δείχνουν ότι ο Αύγουστος θα είναι μήνας με χιλιάδες κρούσματα καθημερινά.

Αγωνία για Κρήτη & Θεσσαλονίκη

Η ινδική μετάλλαξη κυριαρχεί πλέον στην Κρήτη. Οι περιφέρειες Ηρακλείου και Ρεθύμνου βρίσκονται στα όρια, με το σύνολο σχεδόν των μολύνσεων να έχουν την σφραγίδα της Δέλτα.

Αύξηση του ιικού φορτίου δείχνουν τα λύματα στη Θεσσαλονίκη, με τη Δέλτα να πρωταγωνιστεί και στη συμπρωτεύουσα.

Η ινδική μετάλλαξη εντοπίζεται πλέον σε 22 από τις 74 περιφέρειες της χώρας, με τους ειδικούς να εκτιμούν ότι την επόμενη εβδομάδα θα είναι το κυρίαρχο στέλεχος.

Την ίδια στιγμή όμως, ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί το γεγονός ότι αυξάνονται και οι μολύνσεις που οφείλονται στην παραλλαγή Βήτα.

Το στέλεχος της Νοτίου Αφρική εντοπίστηκε σε 100 πολίτες το τελευταίο διάστημα.

Videos & Απoσπάσματα από ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 16/07/2021

Ελλάδα