Κόσμος

Γερμανία: Ανυπολόγιστες καταστροφές από τις φονικές πλημμύρες – Στη μάχη και ο στρατός

16.07.2021 | 21:57

Στο έλεος της φονικής δύναμης της φύσης βρίσκεται η Δυτική Ευρώπη, με τη Γερμανία να μετρά εκατοντάδες θύματα και χιλιάδες αγνοούμενους από τις φονικές πλημμύρες.

Στο Ερφστάντ, στα νότια της Κολωνίας, η γη «άνοιξε» στέλνοντας στο χάος σπίτια και περιουσίες. Περισσότεροι από 100 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τους χειμάρρους που σάρωσαν τα πάντα στο πέρασμά τους στο Βόρειο και Δυτικό τμήμα της Γερμανίας.

Όσοι έζησαν τον εφιάλτη μιλούν για μία ασύμμετρη δύναμη.

«Το νερό είχε απίστευτη δύναμη. Ήμασταν στο σπίτι όταν το νερό έσπασε την πόρτα και με πέταξε στο τζάκι. Τόση ένταση είχε το νερό που γέμισε σε ελάχιστο χρόνο τα πάντα», λένε αυτόπτες μάρτυρες.

Τα κρατίδια της Ρηνανίας – Παλατινάτου αλλά και το πολυπληθέστερο κρατίδιο της χώρας αυτό της Ρηνανίας – Βεστφαλίας, έχουν δεχθεί συνολικά 40 εκατοστά νερού μέσα σε 8 ώρες. Οι καταστροφές είναι ανυπολόγιστες.

Χιλιάδες αγνοούμενοι & ανυπολόγιστες καταστροφές

Περισσότεροι από 1.300 άνθρωποι αγνοούνται. Οι γερμανικές Αρχές έχουν ζητήσει τη βοήθεια του στρατού. Περισσότεροι από 900 άντρες των ενόπλων δυνάμεων επιχειρούν στις πληγείσες περιοχές.

Οι τοπικές Αρχές ανοίγουν τα φράγματα για να μην σπάσουν. Από αέρος, μέσα σε 24 ώρες, έχουν διασωθεί περισσότεροι από 300 πολίτες που εγκλωβίστηκαν από τα ορμητικά νερά.

«Έχω σοκαριστεί από τις αναφορές που παίρνω από τις πόλεις που βρίσκονται κάτω από το νερό και που κάτοικοί τους χρειάστηκε να σκαρφαλώσουν στις στέγες για να σωθούν», είπε η καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ.

Πολύ σοβαρές είναι οι καταστροφές που έχει υποστεί και το οδικό δίκτυο στα δυτικά της χώρας. Το μεγαλύτερο μέρος του σιδηροδρομικού δικτύου της Ρηνανίας – Βεστφαλίας είναι εκτός λειτουργίας.

Περισσότερα από 160.000 σπίτια παραμένουν χωρίς ηλεκτρικό, ενώ και τα δίκτυα ίντερνετ και τηλεφωνίας έχουν υποστεί σοβαρές βλάβες.

Βέλγιο

Στο «μάτι» των ακραίων καιρικών φαινομένων βρίσκεται και το Βέλγιο. Περισσότεροι από 20 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, 13 αγνοούνται ενώ τουλάχιστον 10 σπίτια έχουν καταστραφεί ολοσχερώς στο ανατολικό τμήμα της χώρας.

Οι αρχές στη Λιέγη έχουν εκκενώσει για λόγους ασφαλείας τις περιοχές κοντά στον ποταμό Μεύση.

Videos & Απoσπάσματα από ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 16/07/2021

Κόσμος