Κόσμος

Κύπρος: Τουρκική ακταιωρός πυροβολεί κατά σκάφους του Λιμενικού

16.07.2021 | 22:01

Τρία 24ωρα πριν την επίσκεψη Ερντογάν στα κατεχόμενα, και η Άγκυρα ανεβάζει επικίνδυνα τους τόνους στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου.

Άνοιξαν πυρ

Ήταν 03.30 τα ξημερώματα όταν ένα σκάφος του κυπριακού λιμενικού με τριμελές πλήρωμα εκτελούσε περιπολία για παράνομη μετανάστευση. 11 ναυτικά μίλια ανοικτά της Τηλλυρίας στα βορειοδυτικά του νησιού, μια τουρκική ακταιωρός πλησίασε επικίνδυνα το κυπριακό σκάφος.

Ο Κύπριος κυβερνήτης ανέπτυξε ταχύτητα προσπαθώντας να απομακρυνθεί, να αποφύγει μεγαλύτερο επεισόδιο και να γυρίσει στη βάση του στο αλιευτικό καταφύγιο του Κάτω Πύργου. Οι Τούρκοι όμως δεν σταμάτησαν και άνοιξαν πυρ.

«Σε κάποιο σημείο, στα τέσσερα ναυτικά μίλια, φαίνεται ότι η τουρκική ακταιωρός έριξε προειδοποιητικούς πυροβολισμούς προς το σκάφος της λιμενικής», σημειώνει ο Χρίστος Ανδρέου, εκπρόσωπος Τύπου Αστυνομίας.

Στη συνέχεια, το σκάφος κατάφερε να προσεγγίσει το μικρό λιμάνι και η τουρκική ακταιωρός εγκατέλειψε το σημείο. Από τις κυπριακές Αρχές το περιστατικό θεωρείται πολύ σοβαρό, καθώς στόχος της Άγκυρας είναι να κάνει επίδειξη ισχύος ενόψει της επίσκεψης Ερντογάν στα κατεχόμενα με αφορμή τη μαύρη επέτειο της τουρκικής εισβολής το ‘74.

Διαψεύδουν οι Τούρκοι

Σε διάψευση του συμβάντος προχώρησε η τουρκοκυπριακή ακτοφυλακή κάνοντας λόγο για… σενάριο.

Για τις επικίνδυνες προκλήσεις της Τουρκίας, η κυπριακή κυβέρνηση ενημέρωσε από την πρώτη στιγμή τον ΟΗΕ και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο «σουλτάνος» κάνει τον ειρηνιστή

Μετά την προσευχή της Παρασκευής στην Αγία Σοφία,  ο Ταγίπ Ερντογάν υποσχέθηκε αποκαλύψεις κατά τη μεθαυριανή επίσκεψή του στα Κατεχόμενα.

«Στην Βόρεια Κύπρο από το βήμα της Βουλής της ΤΔΒΚ θα δώσω μια χαρμόσυνη είδηση. Θα ήταν λάθος να την πω τώρα», σημείωσε.

Η επίσκεψη του Τούρκου προέδρου στο ψευδοκράτος θα διαρκέσει δύο ημέρες.

Videos & Απoσπάσματα από ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 16/07/2021

Κόσμος