Υγεία

Κορωνοϊός: Κάμψη εμβολιασμών & μετάλλαξη Δέλτα απομακρύνουν το τείχος ανοσίας – Ανησυχία σε ειδικούς & κυβέρνηση

07.07.2021 | 17:22 Eνσωμάτωση

Την ώρα που ο στόχος για εμβολιαστική κάλυψη στο 70% του πληθυσμού έως το τέλος του καλοκαιριού έχει απομακρυνθεί και τα εμβολιαστικά κέντρα δεν είναι γεμάτα σαν τις πρώτες ημέρες, η κυβέρνηση προσπαθεί να πείσει όσους περισσότερους να εμβολιαστούν ακόμα και με κατ’ οίκον εμβολιασμούς.

«Ξεκινάμε κατ’ οίκον και σε δυσπρόσιτες περιοχές. Πρώτη η Κρήτη με Pfizer και μονοδοσικό της J&J», σημειώνει η Λένα Μπορμπουδάκη, διοικήτρια ΥΠΕ Κρήτης.

Πονοκέφαλος ωστόσο παραμένει για τους ειδικούς και την κυβέρνηση η μικρή προσέλευση για τον εμβολιασμό, καθώς έτσι απομακρύνεται το χτίσιμο του τείχους ανοσίας, την ώρα που η μετάλλαξη Δέλτα προελαύνει.

Κόκκινος συναγερμός έχει χτυπήσει σε 82 δήμους εκ των οποίων οι 50 έχουν εμβολιαστική κάλυψη κάτω από 35%:

  • Βόλβης
  • Δέλτα
  • Θέρμης
  • Κιλελέρ
  • Καρπενησίου

Ενώ περιοχές στις Σέρρες και τη Ροδόπη έχουν εμβολιαστική κάλυψη κάτω από 10%.

Με αρχή την Κρήτη, η κυβέρνηση σκοπεύει να φτάσει κοντά σε όλους τους πολίτες που δεν έχουν εμβολιαστεί για να τους πείσει για την ανάγκη του εμβολίου.

Στην Δυτική Αττική το 21% των πολιτών έχουν εμβολιαστεί με μία δόση και το 16,3% είναι πλήρως εμβολιασμένοι, στην Ανατολική Αττική το 21,97% με μια δόση και 15,8% με δύο, στα Βόρεια Προάστια το 81% με μία δόση και 60% με δύο και στον Πειραιά το 28% με μία δόση και 22% με δύο.

Μουδιάζουν… πριν μπει η βελόνα

«Καμιά φορά λένε ότι μούδιασε το χέρι πριν μπει η βελόνα», λέει ο Γιώργος Σολωμός, υπεύθυνος Κέντρου Υγείας Νίκαιας.

Είναι ιστορίες στα… παρασκήνια των εμβολίων.

«Ένας μας έλεγε πως τα χέρια του μελάνιασαν, δεν μπορεί να αναπνεύσει. Τελικά ήταν μια χαρά», λέει ο Σταύρος Παπαδήμας, διασώστης ΕΚΑΒ.

Ιστορίες καθημερινών εμβολιασμών που τα πληρώματα του ΕΚΑΒ αλλά και οι εργαζόμενοι στα εμβολιαστικά κέντρα καλούνται να διαχειριστούν. Πολίτες που είναι δύσπιστοι και θέλουν να δουν το μπουκαλάκι πριν κάνουν το εμβόλιο και από την άλλη οι εργαζόμενοι που καλούνται να καθησυχάσουν τους φόβους, να σταθούν σε όσους νιώθουν τις παρενέργειες να τους χτυπούν την πόρτα χωρίς όμως στην πραγματικότητα να παθαίνουν το παραμικρό.

Ο Σταύρος Παπαδήμας έχει αμέτρητες ιστορίες να θυμηθεί από τις κλήσεις που έφτασαν στο ΕΚΑΒ και κατέληξαν στο απόλυτο τίποτα, αφού οι φόβοι των πολιτών που είχαν εμβολιαστεί ήταν υπερβολικοί και αβάσιμοι.

Και στα εμβολιαστικά κέντρα τα περίεργα που συμβαίνουν δεν είναι λίγα, αφού ακόμα και ενήλικες πάνε με αγωνία και φόβο.

«Τυχαίνει να έρθει άνδρας 30 – 35 ετών και να τον συνοδεύει η μαμά του» πρόσθεσε ο κ. Σολωμός.

Οι ασθενείς, που όμως δεν είναι ασθενείς, συχνά θα πάνε στα νοσοκομεία μόνο και μόνο για να γυρίσουν γρήγορα στα σπίτια τους.

Οι άνθρωποι που καλούνται καθημερινά να αντιμετωπίσουν περιστατικά ασυνήθιστα και περίεργα θα πουν πως με υπομονή και κατανόηση αντιμετωπίζονται όλες αυτές οι ανθρώπινες καταστάσεις.

Ταυτόχρονα όμως καλούν τους πολίτες να είναι ψύχραιμοι και να μην πανικοβάλλονται.

Videos & Απoσπάσματα από Live News - 07/07/2021