Υγεία

Παρασκευής: Στόχος ο περιορισμός της διασποράς, πιο στοχευμένα τα μέτρα

07.07.2021 | 18:25 Eνσωμάτωση

Στην αύξηση των κρουσμάτων που καταγράφονται τις τελευταίες ημέρες, αλλά και στο ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων αναφέρθηκε μιλώντας στο LIVE NEWS ο αναπληρωτής καθηγητής Επιδημολογίας ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων, Δημήτρης Παρασκευής.

«Τα νούμερα είναι αδιαμφισβήτητα σε ότι αφορά στη συνεχιζόμενη αύξηση» τόνισε ο κ. Παρασκευής, υπογραμμίζοντας στα θετικά είναι ότι αυτή η αύξηση των κρουσμάτων αφορά σε άτομα νεαρής ηλικίας που έχουν μικρό κίνδυνο για βαριά νόσηση».

«Πλέον έχουμε δύο στόχους: πρώτον να περιοριστεί η διασπορά σ’ αυτές τις ηλικίες, αλλά και πιο σημαντικό να μην υπάρξει διασπορά σε άτομα μεγαλύτερων ηλικιών, οι οποίοι έχουν αυξημένο κίνδυνο για νοσηλείες ή ακόμα και θάνατο» ανέφερε το μέλος της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων.

Σχολιάζοντας τα αυξημένα κρούσματα στις ηλικίες 18-39 ετών ο αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας ΕΚΠΑ σημείωσε πως παίζουν σημαντικό ρόλο «η αυξημένη κινητικότητα σ’ αυτές τις ηλικιακές ομάδες, αλλά και τα χαμηλά επίπεδα εμβολιασμού –δεδομένου ότι άνοιξε αργότερα για αυτές τις κοινωνικές ομάδες».

Για το ενδεχόμενο λήψης νέων πιο αυστηρών μέτρων, ο κ. Παρασκευής υποστήριξε αν ληφθούν θα είναι πιο συγκεκριμένα και όχι γενικές απαγορεύσεις. «Δεδομένης της ιδιαιτερότητας αυτής της έξαρσης κρουσμάτων που αφορά κυρίως νεαρές ηλικιακές ομάδες, ότι ακόμα δεν παρατηρείται αύξηση στις νοσηλείες και ο κίνδυνος για την αύξησης είναι μικρότερος λόγω του εμβολιασμού» εξήγησε ο αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας, ενώ τόνισε πως θα γίνει αρχικά μια προσπάθεια να μειωθεί η διασπορά, καθώς και στοχευμένα μέτρα.

Τέλος, ο κ. Παρασκευής αναφέρθηκε και στη μη χρήση μάσκας στους εξωτερικούς χώρους και το ενδεχόμενο επαναφοράς της, υπογραμμίζοντας πως είναι ακόμα υπό εξέταση η επαναφορά της σε κάποιες περιοχές που παρουσιάζουν έξαρση, τονίζοντας πως το θέμα θα συζητηθεί στην αυριανή σύσκεψη των λοιμωξιολόγων.

Videos & Απoσπάσματα από Live News - 07/07/2021