Ελλάδα

Το μοιραίο λάθος στην πτήση «νυχτερίδας» στον Παρνασσό

07.07.2021 | 17:55 Eνσωμάτωση

O Κωνσταντίνος Στέλλας είναι ένας από τους ελάχιστους Έλληνες που ασχολούνται με το base jumping και τα άλματα με wing suit στην Ελλάδα και μίλησε στο LIVE NEWS για το ριψοκίνδυνο αυτό σπορ και το τραγικό συμβάν στον Παρνασσό.

«Με το συγκεκριμένο σπορ ασχολούνται 4 με 5 άτομα και μπορούν πλέον να κάνουν τέτοιου είδους άλματα με ασφάλεια. Πάντα. Γιατί αυτός είναι ο πρωταρχικός μας ρόλος. Όλοι έχουν οικογένειες, αγαπημένους, φίλους, παιδιά, μανάδες, αδερφές και όλοι θέλουμε να γυρίσουμε σε αυτούς. Αλλά είναι τόση μαγεία να το πω έτσι, αυτά τα άλματα, τόσο όμορφα αισθάνεσαι όταν πραγματοποιείς τέτοιου είδους άλματα. Έρχονται μετά από τόσο πολύ κόπου που σε επιβραβεύουν. Η χαρά είναι απίστευτη» τόνισε μιλώντας στο LIVE NEWS.

Ο κορυφαίος Έλληνας εκπαιδευτής ελεύθερης πτώσης και base jumper, έχοντας πάνω από 11 χρόνια εμπειρίας σαν αλεξιπτωστής στα extreme sports εξηγεί στο live news ότι αν και φλερτάρει καθημερινά με τον κίνδυνο, η ασφάλεια είναι ο πρωταρχικός στόχος και πίσω από τα ριψοκίνδυνα άλματα κρύβονται χρόνια εκπαίδευσης και εμπειρίας στην ελεύθερη πτώση.

«Για να κάνει κάποιος base jump, προϋποθέτει να έχει ξεκινήσει να κάνει sky diving, προϋποθέτει να έχει γενικά την εμπειρία της ελεύθερης πτώσης, την ακρίβεια προσγείωσης αλεξιπτώτου σε συγκεκριμένο σημείο που θέλει αυτός» συμπλήρωσε ο εκπαιδευτής ελεύθερης πτώσης και αθλητής Sky Diving – Base Jumper, προσθέτοντας πως «είναι κάτι πάρα πολύ δύσκολο, είναι κάτι πολύ εξειδικευμένο. Απαιτεί χρόνια προπόνηση. Απαιτεί πολλά λεφτά, κόπο, χρόνο και ούτω καθεξής για να φτάσει κάποιος σε αυτό το σημείο. Θέλει πολλή δουλειά και πολλή προπόνηση».

Τι πήγε λάθος στο base jump του 57χρονου

Το πρόσφατο δυστύχημα του 57χρονου που έχασε τη ζωή του στον Παρνασσό μετά από άλμα base jump, πάγωσε την κλειστή κοινότητα των base jumpers αφού οι σχέσεις του είναι αδερφικές.

«Το σπορ είναι τέτοιο όχι μόνο το συγκεκριμένο, όπως και πολλά άλλα σπορ, που αν κάτι πάει λάθος σε μια λάθος στιγμή, είναι πολύ δύσκολο να διορθωθεί. Αν θέλετε την προσωπική μου εκτίμηση, μετά από όλα αυτά τα lock down που γίνανε και δεν μπορούσαμε εμείς οι αλεξιπτωτιστές να πραγματοποιήσουμε άλματα, μας έχει επηρεάσει όλους μας. Τι εννοώ; Όταν περνάει κοντά ένας ολόκληρος χρόνος αποχής από τέτοιου είδους ερεθίσματα, να είσαι κοντά στα βράχια, να είσαι κοντα στα exit point, στα άλματα στον αέρα στο πως το μάτι σου βλέπει και ανταποκρίνεται το έδαφος που έρχεται ή φεύγει, όταν περνάει πολύς καιρός και απέχεις, νομίζω ότι πρέπει όλοι μας να ξεκινήσουμε να κάνουμε μερικά βήματα πίσω και να τα πάρουμε όλα από την αρχή. Εγώ πιστεύω ότι ίσως να έγινε κάτι τέτοιο στην περίπτωση του φίλου και αδερφού» τόνισε ο Κωνσταντίνος Στέλλας στο LIVE NEWS.

Μάλιστα ο ίδιος τοποθέτησε μια βάση στο σημείο για να διευκολύνει το άμα των base jumper.

«Μετά από πάρα πολύ κόπο και πολύ δουλειά επιλέξαμε αυτό το σημείο το οποίο ήταν ιδανικό για τέτοιου είδους άλματα, η ράμπα που τοποθετήθηκε εκεί είναι ένα αυτοσχέδιο πράγμα για να μας διευκολύνει στο πάτημα, γιατί κανένας δεν θέλει να πέσει από εκεί, για να γίνει σωστά και να επιβιώσεις πρέπει να πηδήξεις και όχι να πέσεις, οπότε μια μικρή ραμπούλα εκεί για να έχουμε σωστά πάτημα είναι κάτι που μας βοηθάει πιο πολύ. Αυτό είναι τεχνικό και δεν μπορεί να χαρακτηριστεί από κανέναν πέρα από αυτούς, πέρα από αυτούς τους 3-4-5 ανθρώπους που ασχολούνται με το σπορ αν είναι κατάλληλο ή όχι».

Οι ζωές των base jumpres είναι άρρηκτα συνδεδεμένες τα τελευταία χρόνια καθώς συνήθως πραγματοποιούν τα ριψοκίνδυνα άλματα όλοι μαζί φροντίζοντας να τηρούνται οι κάνονες ασφαλείας.

Videos & Απoσπάσματα από Live News - 07/07/2021