Πολιτική

Αλέξης Τσίπρας & Ζόραν Ζάεφ στο «Πρέσπες Φόρουμ» – Οι αιχμές για τη φανέλα της Βόρειας Μακεδονίας στο Euro

02.07.2021 | 13:36

Στο πρώτο "Φόρουμ διαλόγου των Πρεσπών" συμμετείχε ο Αλέξης Τσίπρας ως εμπνευστής του, μετά τη υπογραφή της συμφωνίας των Πρεσπών. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε συνάντηση που είχε με τον Ζόραν Ζάεφ άσκησε κριτική σε σχέση με την ποδοσφαιρική ομοσπονδία της χώρας η οποία συμμετείχε στο ΓΙΟΥΡΟ χωρίς να αλλάξει την ονομασία της σε Βόρεια Μακεδονία, ενώ επέκρινε και την ελληνική κυβέρνηση για καθυστέρηση στην υλοποίηση της συμφωνίας.

Ο Ζόραν Ζάεφ υποδέχτηκε τον Αλέξη Τσίπρα στο πρώτο φόρουμ διαλόγου των Πρεσπών στο γραφική Οχρίδα δίπλα από την λίμνη.

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε κατηγορηματικά τη σημασία εφαρμογής και υλοποίησης της Συμφωνίας των Πρεσπών αφήνοντας μάλιστα αιχμές στη συνομιλία που είχε με τον Ζόραν Ζάεφ για την ποδοσφαιρική ομοσπονδία της χώρας του που πήρε μέρος στο euro 2020 χωρίς να αλλάξει την ονομασία της σε Βόρεια Μακεδονία.

«H υλοποίηση της Συμφωνίας πρέπει να συνεχιστεί πιστά ειδικά σε σχέση με όλες τις δημόσιες οντότητες και την εφαρμογή της Συμφωνίας του Ιουνίου 2019 για την αλλαγή των σχολικών βιβλίων», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας διαβεβαίωσε τον κ. Τσίπρα ότι οι αλλαγές στις δημόσιες οντότητες δρομολογούνται ανακοινώνοντας μάλιστα ότι τη Δευτέρα θα πάρει στα χέρια του και ο ίδιος ο κ. Ζάεφ το νέο του διαβατήριο.

Κριτική άσκησε ο κ. Τσίπρας και στην ελληνική κυβέρνηση για καθυστέρηση στην υλοποίηση της συμφωνίας καλώντας τη να φέρει άμεσα τα εφαμροστικά πρωτόκολλα στη Βουλή.

«Γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό και η Ελλάδα – ως πραγματικός πυλώνας ειρήνης και σταθερότητας – να παρακολουθεί πολύ πιο εντατικά την υλοποίηση της συμφωνίας και να προβεί σε σημαντικά βήματα. να κυρώσει το συντομότερο δυνατόν τα δύο Μνημόνια και τη Συμφωνία που εκκρεμούν και βέβαια να προχωρήσουμε με την επιτροπή για τα εμπορικά σήματα».

Ο κ. Τσίπρας εμφανίστηκε επικριτικός ως προς τη στάση της ΕΕ σε σχέση με την ετναξιακή πορεία των Βαλκανικών χωρών και πατώντας πάνω στο ηγετικό ρόλο της χώρας στην περιοχή κάλεσε Βουλγαρία και Κόσσοβο να κάνουν το μεγάλο βήμα και να συμβάλλουν στην εξομάλυνση των διαφορών τους με Σκόπια και Βελιγράδι αντίστοιχα.

Videos & Απoσπάσματα από ΜΕΣΗΜΒΡΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 02/07/2021

Πολιτική