Κόσμος

Τουρκία: Χιλιάδες στους δρόμους – Επίσημα χωρίς προστασία τα δικαιώματα των γυναικών

02.07.2021 | 13:37 Eνσωμάτωση

Στην Τουρκία, η επίσημη δήλωση του Ταγίπ Ερντογάν που απομακρύνει οριστικά την Τουρκία από την συνθήκη της Κωνσταντινούπολης και την προστασία των δικαιωμάτων των γυναικών έβγαλε χιλιάδες κόσμου στους δρόμους ολόκληρης της χώρας. Η αστυνομία προχώρησε και πάλι σε γενικευμένη χρήση χημικών για να διαλύσει τις συγκεντρώσεις.

Χιλιάδες άνθρωποι, κυρίως γυναίκες γεμίζουν τους δρόμους της Κωνσταντινούπολης…

Η Τουρκία επίσημα και δια στόματος Ερντογάν είναι εκτός της Συνθήκης της Κωνσταντινούπολης. Τα δικαιώματα των γυναικών στην χώρα, λέει ο Τούρκος Πρόεδρος, προστατεύονται από τους εθνικούς νόμους.

«Νομίζω πως θα ήταν καλύτερο εάν οι γυναίκες αισθάνονταν ασφαλείς στη χώρα και αισθάνομαι πως η αποχώρηση από την συνθήκη είναι μία πολύ… είναι σαν να μας λένε δεν μας νοιάζει τι θα σας συμβεί. Δεν μας ενδιαφέρει εάν δέχεστε βία. Δεν υπάρχει τίποτα να σας προστατεύσει.»

Οι διαδηλώσεις γενικεύτηκαν και σε πόλεις όπως η Σμύρνη με την συμμετοχή να είναι μαζική.

Στις φωνές των γυναικών η κυβέρνηση Ερντογάν απάντησε με μαζική κινητοποίηση της αστυνομίας.

Κιγκλιδώματα, σπρωξίματα και χημικά ήταν τα μέτρα για να διαλυθούν οι διαδηλώσεις.

Η Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης υιοθετήθηκε το 2011 και οι χώρες που την έχουν υπογράψει δεσμεύονται να λάβουν μέτρα για να προλαμβάνουν την ενδοοικογενειακή βία, να προσάγουν τους δράστες και να προωθούν την ισότητα των δύο φύλων. Η Τουρκία βρίσκεται στις κορυφαίες θέσεις των χωρών με περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας και γυναικοκτονιών. Οργανώσεις στην χώρα σημειώνουν πως μία γυναίκα είναι θύμα ενδοοικογενειακής βίας κάθε ημέρα τα τελευταία πέντε χρόνια.

Videos & Απoσπάσματα από Μεσημβρινό Δελτίο Ειδήσεων - 02/07/2021