Κόσμος

Κορωνοϊός: Με «σκιές» ξεκινά το Ευρωπαϊκό Πιστοποιητικό COVID

30.06.2021 | 13:41 Eνσωμάτωση

Αύριο, 1η Ιουλίου ξεκινάει επίσημα το Ευρωπαϊκό Πιστοποιητικό COVID το οποίο θεωρητικά έχει στόχο να διευκολύνει τα ταξίδια των Ευρωπαίων χωρίς ταξιδιωτικά μέτρα. Ωστόσο, η επιβολή καραντίνας που επέβαλε η Γερμανία σε όσους επιστρέφουν από την Πορτογαλία ρίχνει «σκιές» για το κατά πόσο θα εφαρμοστεί στην πράξη το πιστοποιητικό.

Με επιστολή τους προς τα κράτη μέλη, τρεις Ευρωπαίοι επίτροποι περιλαμβανομένης της Κύπριας, Στέλλας Κυριακίδου, ζητούν να εφαρμοστεί στην πράξη το πιστοποιητικό COVID και να αποφευχθούν οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί, δη για τους πλήρως εμβολιασμένους.

Ωστόσο, και πριν τεθεί σε εφαρμογή το πιστοποιητικό, η Γερμανία βάζει τους δικούς της κανόνες, επιβάλλοντας καραντίνα 2 εβδομάδων σε όσους πολίτες της επιστρέφουν από την Πορτογαλία, λόγω της μετάλλαξης Δέλτα.

Η καραντίνα, μάλιστα, ισχύει για όλους, ακόμη και για όσους είναι πλήρως εμβολιασμένοι και με τις δύο δόσεις.

Σημειώνεται ότι ο κανονισμός για το πιστοποιητικό προβλέπει ότι απαγορεύεται η καραντίνα για όσους το φέρουν, ωστόσο δίνει τη δυνατότητα στα κράτη να επιβάλλουν καραντίνα αν υπάρξει έξαρση του ιού σε συγκεκριμένες χώρες.

Το δικαίωμα αυτό ασκεί και η Γερμανία, δημιουργώντας προβληματισμό, καθώς σε περίπτωση που ακολουθήσουν το παράδειγμά της και άλλες χώρες, υπάρχει ο κίνδυνος να ακυρωθεί στην πράξη το πιστοποιητικό COVID.

Videos & Απoσπάσματα από Μεσημβρινό Δελτίο Ειδήσεων - 30/06/2021