Ελλάδα

Εθνική Πινακοθήκη: Λάτρης της τέχνης δηλώνει ο 49χρονος κατηγορούμενος για τη «ληστεία του αιώνα»

30.06.2021 | 13:23 Eνσωμάτωση

Επί 6 μήνες ο δράστης της κλοπής, παρακολουθούσε νύχτα μέρα την εθνική πινακοθήκη και γνώριζε τις κινήσεις των υπαλλήλων της. Όταν αποφάσισε να κλέψει τους πίνακες, ήταν σίγουρος ότι θα το κατάφερνε και μάλιστα με άνεση. Ο ίδιος δηλώνει ελαιοχρωματιστής και λάτρης της τέχνης και συχνά έκανε ταξίδια στο εξωτερικό σε μεγάλες πινακοθήκες. Ο 49χρονος δράστης ισχυρίστηκε στους αστυνομικούς ότι δεν είχε σκοπό να πουλήσει τους 2 πίνακες απλά ήθελε να έχει στην κατοχή του κάποιο μεγάλο έργο τέχνης.

Η κλοπή των έργων τέχνης από την Εθνική Πινακοθήκη το 2012 θύμιζε σενάριο και ο δράστης ο απόλυτος φαντομάς. Δύο πίνακες του Πικάσο και του Μοντριάν είχαν κάνει φτερά… Εννέα χρόνια μετά ο δράστης συνελήφθη.

Δηλώνει λάτρης της τέχνης.. είναι 49 ετών, Έλληνας, ελαιοχρωματιστής στο επάγγελμα, χωρισμένος και πατέρας δύο παιδιών…είναι ο δράστης της “κλοπής του αιώνα”

Ερωτευμένος με… την τέχνη

Ισχυρίζεται πως αγαπάει την τέχνη και μάλιστα ταξιδεύει συχνά στο εξωτερικό, για να επισκεφθεί κι εκεί πινακοθήκες και μουσεία. Αγαπημένοι του προορισμοί η Ολλανδία και η Αγγλία που τις επισκέπτεται και μένει εκεί για μεγάλα χρονικά διαστήματα κάθε χρόνο..

«Ήταν για πολλά χρόνια στην Αγγλία, στο εξωτερικό και δούλευε εκεί. Δεν θα ήθελα να δώσω περαιτέρω στοιχεία, έχει δύο παιδιά, μεγάλα, σας λέω ότι εργαζόταν για πολλά χρόνια στην Αγγλία στο εξωτερικό, χωρισμένος με δυο παιδιά. Νομίζω ότι τα προηγούμενα χρόνια, πριν την Αγγλία που δούλευε, ασχολούταν με βαφές κτιρίων, διαμερισμάτων…», δήλωσε ο δικηγόρος του, Σάκης Κεχαγιόγλου.

Ο 49χρονος υποστηρίζει πως δεν είναι συλλέκτης, αλλά είχε φίλους και γνωστούς στον χώρο της τέχνης, επιμένει ότι το μοναδικό κίνητρό του είναι να έχει στην κατοχή του όμορφα έργα τέχνης.

«Εγώ είμαι ένας άνθρωπος που αγαπάω την τέχνη, ήθελα να το κάνω για μένα, δεν είχα σκοπό να τα πουλήσω. Ό,τι έκανα το έκανα γιατί είχα πάθος με την Τέχνη».

Τον Ιανουάριο διάβασε σε ρεπορτάζ ότι οι αστυνομικοί είναι στα ίχνη του κι έτσι μετέφερε τους πίνακες από την αποθήκη στην Κερατέα στη ρεματιά όπου τελικά βρέθηκαν τα έργα.

«Τους κρατούσα σε μία αποθήκη και μετά τους πέταξα στη ρεματιά για να μην τους βρουν οι αστυνομικοί πάνω μου».

Εντύπωση πάντως προκάλεσε το γεγονός πως κατά τη διάρκεια των ανακοινώσεων στο Υπουργείο Προστασίας του πολίτη, ο πίνακας του Πικάσο έπεσε καθώς δεν είχε τοποθετηθεί σωστά, ενώ στη συνέχεια ο αστυνομικός που κλήθηκε να το τοποθετήσει ξανά στη θέση του, τον έπιασε σαν ένα απλό αντικείμενο αντικείμενο μηδαμινής αξίας.

Videos & Απoσπάσματα από Μεσημβρινό Δελτίο Ειδήσεων - 30/06/2021