Πολιτική

Εργασιακό: Σύγκρουση κορυφής στη Βουλή με ατάκες «δηλητήριο»

16.06.2021 | 20:02 Eνσωμάτωση

Χαρακτηριστικά ιδεολογικής σύγκρουσης πήρε η συζήτηση του εργασιακού νομοσχεδίου στην ολομέλεια.

Πρωθυπουργός έχοντας απέναντι σύσσωμη την αντιπολίτευση έκανε λόγο για δέκα προοδευτικές τομές στην αγορά εργασίας με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να κάνει λόγο για το παλιό πρόσωπο της Δεξιάς.

«Όλα αυτά αλλάζουν από μια κεντροδεξιά κυβέρνηση 2 ετών που αποδεικνύεται πιο προοδευτική από τα αριστερά συνθήματα ενός αιώνα».

«Δεν είναι η ΝΔ η παλιά η Δεξιά που συρρίκνωνε δικαιώματα και κατακτήσεις; Ρετουσάρετε το προσωπείο σας Ο πυρήνας της ιδεολογίας σας αυτός είναι»

Η αντιπαράθεση χτύπησε κόκκινο με τον Πρωθυπουργό να μιλά για fake news της αντιπολίτευσης για τις κατηγορίες που εξαπολύει στην κυβέρνηση περι κατάργησης του 8ωρου και απλήρωτων υπερωριών που θα μεταφράζονται σε ρεπό.

«Υπάρχουν μαύρες υπερωρίες αλλά αυτές είναι που ξοδεύονται για την κατασκευή προπαγάνδας στα εργαστήρια της Κουμουνδούρου».

«Φέρνετε ρυθμίσεις από τα εγχειρίδια του ΣΕΒ.Ξεχρεώνετε γραμμάτια σε αυτούς που σας στήριξαν και σα στηρίζουν».

Με αφορμή την αναφορά του κ. Τσίπρα στα δάνεια της ΝΔ ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε στη φράση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν θα τον επέλεγε ούτε για διαχειριστή πολυκατοικίας.

«Σίγουρα δεν θα αναλάμβανα διαχειριστής σε πολυκατοικία που έχετε χτίσει εσείς».

«Δεν ξέρω κανέναν έντιμο εργολάβο που θα σας έδινε εσας διαμέρισμα, στο μεγαλύτερο μπαταχτσή. γιατί δεν θα τα έπαιρνε ποτέ τα λεφτά του.»

Αλέξης Τσίπρας και Φώφη Γεννηματά δεσμεύτηκαν ότι θα καταργήσουν τις διατάξεις του νομοσχεδίου μετά από εκλογές που θα αναδείξουν μια προοδευτική διακυβέρνηση με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να θυμίζει στον πρωθυπουργό το ιστορικό προηγούμενο της κυβέρνησης του πατέρα του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. .

«Η αντίστροφη στην πιο κυνική κυβέρνηση έχει ήδη αρχίσει. Ανατρέξτε στην περίοδο του πατέρα σας και θυμηθείτε ότι όταν μια κυβέρνηση έρχεται σε αντίθεση με την κοινωνία
Και εσείς έρχεστε σε αντίθεση με το πιο ελπιδοφόρο κομμάτι της κοινωνίας και αυτό θα σημάνει την αρχή του τέλους σας».

«Να σας πω ένα μυστικό; Δεν είστε Ανδρέας Παπανδρέου οπότε μην εξάγετε τέτοια βιαστικά συμπεράσματα»

«Είχα την εντύπωση ότι άκουγα τον κ. Τσίπρα και να σας δώσω μια φιλική συμβουλή. Μεταξύ πρωτότυπου και αντιγράφου πάντα το πρωτότυπο θα διαλέγουν».

«Είναι πολύ μεγάλη η ανησυχία σας από τη δυναμική του ΚΙΝΑΛ».

Σκουπίδι χαρακτήρισε το νομοσχέδιο ο Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ.

«Ακόμα κι αν αυτό το σκουπίδι γίνει νόμος του αντιδραστικού κράτους σας ξέρετε καλά ότι ούτε για μια στιγμή δεν πρόκειται να νομιμοποιηθεί στη συνείδηση των εργαζομένων».

«Το να μιλά ο Χατζη για ατομική διαπραγμάτευση σε ένα χώρο που λείπει η αγορά και η πολιτεία που ισχύει το δίκαιο ισχυρού ισοδυναμεί με τη νομιμοποίηση δικτατορίας των αφεντικών».

Το νομοσχέδιο ψηφίζεται απόψε με ονομαστική ψηφορία επι των 195 άρθρων την οποία ζήτησε ο ίδιος ο πρωθυπουργός.

Μεγάλη συγκέντρωση έξω από τη Βουλή

Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις των συνδικάτων με συγκέντρωση έξω από τη Βουλή τη στιγμή που κορυφώνεται η συζήτηση για το εργασιακό νομοσχέδιο.

Οι εργαζόμενοι διαμαρτύρονται για το εργασιακό νομοσχέδιο της κυβέρνησης, και θα παραμείνουν έξω από τη Βουλή μέχρι και την ονομαστική ψηφοφορία των βουλευτών.

Επί της Αρχής η κυβέρνηση εμφανίζεται απομονωμένη, υο νομοσχέδιο θα περάσει με 158 ψήφους. Όλη η αντιπολίτευση είναι απέναντι. Υπάρχουν ορισμένα άρθρα που πιθανόν τα κόμματα θα ψηφίσουν με εξαίρεση το ΚΚΕ.

Τα άρθρα αφορούν σε δύο διεθνείς συμβάσεις, που περιλεμβάνουν μέτρα για την αντιμετώπιση της βίας στο χώρο εργασίας και τις γονεϊκές άδειες.

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας του ΠΑΜΕ κατά του εργασιακού νομοσχεδίου

Μετά τις πρωινές απεργιακές συγκεντρώσεις, η ΓΣΕΕ καλούσε στις 4μμ στο Σύνταγμα, στις 5μμ το ΠΑΜΕ και στις 6μμ η ΑΔΕΔΥ. Το MEGA βρέθηκε στο κέντρο της Αθήνας και μετέφερε το κλίμα που επικρατεί. Γίνεται λόγος για ένα μαχητικό συλλαλητήριο με χιλιάδες εργαζόμενους που ζητούν να μην ψηφιστεί το νομοχέδιο.

Σε ένα κλοίο κινητοποιήσεων βρίσκεται η πλατεία Συντάγματος. Ο κόσμος είναι πολύς και το σύνθημα ένα «να μην ψηφιστεί το νέο νομοσχέδιο». Η γύρω περιοχή έχει αποκλειστεί από αστυνομικές δυνάμεις.

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 16/06/2021