Το ερώτημα που κυριαρχεί στις συζητήσεις με την σταδιακή άρση των μέτρων είναι το πότε θα βγάλουμε επιτέλους και τις μάσκες. Υπάρχει απάντηση..και σχετίζεται με το ποσοστό της ανοσίας που θα επιτευχθεί με τους εμβολιασμούς.
Μπήκαν στη ζωή μας πριν από περίπου έναν χρόνο…
Έγιναν υποχρεωτικές ακόμα και σε εξωτερικούς χώρους…
Δίχασαν… Προστάτεψαν… έγιναν μόδα….
Μέχρι πότε θα φοράμε μάσκα;
Ποιες ομάδες τις χρειάζονται περισσότερο και ποιοι είναι οι πιο επικίνδυνοι χώροι;
οι ειδικοί του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ κάνουν εκτιμήσεις…
Θεωρητικά, όταν το ποσοστό των εμβολιασμένων φτάσει το 80% επιτυγχάνοντας τη συλλογική ανοσία θα μπορούσε κανείς να σταματήσει να φοράει μάσκα.
Το CDC τροποποιεί τις συστάσεις για όσους είναι πλήρως εμβολιασμένοι και με τις 2 δόσεις και προχωρά σε άρση της υποχρεωτικής χρήσης ακόμη και σε εσωτερικούς χώρους..
Ωστόσο η οδηγία ήρθε με αστερίσκους…
στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς λόγω του συνωστισμού ο CDC συνεχίζει να προτείνει τη χρήση μάσκας.
Στο ερώτημα αν το τέλος της μάσκας φτάνει για τη χώρα μας απάντησε ο καθηγητής Τζανάκης
Το ποσοστό ανοσίας στην Ελλάδα θα κρίνει και το πόσο γρήγορα θα απαλλαγούμε από τις μάσκες. Εαν επικρατήσει η βρετανική μετάλλαξη, τότε θα χρειαστεί να φτάσουμε στο 75% . Αν όμως επικρατήσει η ινδική μετάλλαξη, αυτό το ποσοστό ανεβαίνει στο 83%”.
Ακόμα και τα εμβολιασμένα άτομα όμως πρέπει να καλύπτουν τα πρόσωπά τους και να τηρούν αποστάσεις όταν πηγαίνουν σε γιατρούς, νοσοκομεία, γηροκομεία, όταν ταξιδεύουν με λεωφορείο, αεροπλάνο, ή τρένο ακόμα σε αεροδρόμια και σταθμούς λεωφορείων