Κόσμος

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου ανοίγει την «ατζέντα» του

30.05.2021 | 20:56 Eνσωμάτωση

Λίγες μόλις ώρες πριν από τις συναντήσεις του Μεβλούτ Τσαβούσογλου με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Νίκο Δένδια και παρά τις διαβεβαιώσεις περί θετικής ατζέντας η εκπρόσωπος του Χουλουσί Ακάρ, συνεχίζει τη συνήθη τουρκική τακτική της ρητορικής κλιμάκωσης.

Η εκπρόσωπος του τούρκου υπουργού άμυνας κατηγορεί υποκριτικά την Ελλάδα ότι πραγματοποιησε ναυτική άσκηση στο Αιγαίο στις 19 Μαΐου, ημέρα μνήμης για τον Κεμάλ Ατατούρκ, παραβιάζοντας όπως είπε το μορατόριουμ για παύση ασκήσεων εν μέσω τουριστικής περιόδου.

Υπότιτλοι Όπως φαίνεται η Ελλάδα, η οποία δεν αφήνει τη συζήτηση για το διεθνές δίκαιο να περνά απαρατήρητη, συνεχίζει την προκλητική, παράνομη, ασυμβίβαστη και κλιμακούμενη στάση της, που δεν τηρεί καν τις συμφωνίες που έχει υπογράψει, παρά τις καθόλα θετικές και εποιδομητικές προσπάθειες της Τουρκίας.

Η ατζέντα που φέρνει μαζί του ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου περιλαμβάνει σειρά θεμάτων
14 Ιουνίου, Βρυξέλλες
Σύνοδος Κορυφής ΝΑΤΟ

Προφανής προτεραιότητα των συζητήσεων θα είναι η συνάντηση Μητσοτάκη Ερντογάν που η Άγκυρα επιθυμεί διακαώς να γίνει στις Βρυξέλλες στις 14 Ιουνίου στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ.

Η Τουρκία επιθυμεί να βάλει στο τραπέζι του διαλόγου το θέμα της Μουσουλμανικής Μειονότητας της Θράκης κάτι που φάνηκε από τη στιγμή που ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου προσγειώθηκε στην Κομοτηνή με τις συνεχείς αναφορές του σε τουρκική μειονότητα

Η Αθήνα προσπαθεί να κατευνάσει επί της ουσίας την Τουρκία και να δείξει στη διεθνή κοινότητα ότι δεν είναι αυτή η πλευρά η οποία έχει ακραίες τοποθετήσεις.

* Οριοθέτηση ΑΟΖ
* Επέκταση στα 12 μίλια
* Ενεργειακές έρευνες
* Καστελόριζο

Η Άγκυρα στοχεύει σε συζήτηση για την οριοθέτηση της ΑΟΖ, την επέκταση των θαλάσσιων συνόρων στα 12 μίλια θέμα που η Τουρκία έχει χαρακτηρίσει ως casus belli, τις ενεργειακές έρευνες στο Αιγαίο, αλλά και θέμα του Καστελόριζου που βάζει ανάχωμα στο τουρκικό αφήγημα της γαλάζιας πατρίδας.

«Θα είναι αυταπάτη να πιστεύουμε ότι μία επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών και η συνάντησή του με τον Έλληνα ομόλογό του θα οδηγήσει ξαφνικά σε μία θεαματική βελτίωση των ελληνοτουρικών σχέσεων.»

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην αποκλειστική συνέντευξή του στο Βήμα της Κυριακής μπορεί να χαρακτηρίζει τη διευθετηση των χωρικων υδατων ως θετικο βημα ωστόσο ούτε λίγο ούτε πολύ προειδοποιεί ότι η Τουρκια είναι ικανη για όλα.

«Για την διασφάλιση των δικαιωμάτων μας η προτίμησή μας είναι η διπλωματία και διάλογος αλλά είμαστε ικανοί να πάμε προς οποιαδήποτε κατεύθυνση που η γειτονική μας Ελλάδα ή άλλες χώρες επιλέξουν».

Τα βλέμματα είναι στραμμένα στις κρίσιμες επαφές της Δευτέρας όταν και έχει προγραμματιστεί το τετ α τετ Δένδια – Τσαβούσογλου και η συνάντηση του με τον πρωθυπουργό.

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 30/05/2021