Ελλάδα

Lockdown: Συναγερμός για τα υπαίθρια γλέντια & τα κορωνοπάρτι

17.05.2021 | 19:58 Eνσωμάτωση

Ηχηρό καμπανάκι κινδύνου χτύπησε ο κορυφαίος λοιμωξιολόγος, Σωτήρης Τσιόδρας. Ο καθηγητής δεν έκρυψε την ανησυχία του για τις μεταλλάξεις του ιού που αναγκάζουν πολλές χώρες να αλλάζουν κάθε τόσο την στρατηγική τους απέναντι στον ιό.

Παρασκευή βράδυ και το κορωνοπάρτι μπροστά από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο έχει μόλις ξεκινήσει. Το αλκοόλ ρέει άφθονο και η μουσική είναι στη διαπασών. Ούτε μάσκες, ούτε αποστάσεις. Εικόνες που θυμίζουν συναυλία σε εποχές προ-κορωνοϊού.

Αυτές οι εικόνες προκάλεσαν την παρέμβαση του εισαγγελέα, ο οποίος ζήτησε να διενεργηθεί προκαταρκτική εξέταση για να διαπιστωθεί αν τελούνται αξιόποινες πράξεις.

Το αδιαχώρητο και στην πλατεία Παντανάσσας, στην Πάτρα. Εκατοντάδες νεαροί έχουν γεμίσει ασφυκτικά τον χώρο της πλατείας, με το κορωνοπάρτι να κρατά μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες, παρά την απαγόρευση κυκλοφορίας.

Δεκάδες νεαροί καταδιώκονται από δυνάμεις των ΜΑΤ και της ομάδας ΔΙΑΣ στα σοκάκια του Ηρακλείου. Πάει ώρα που η απαγόρευση κυκλοφορίας έχει αρχίσει, αλλά οι παρέες στην παραλιακή, δεν λένε να διαλυθούν.

Καμπανάκι από τους ειδικούς

Παρά τη βελτίωση των επιδημιολογικών δεδομένων, την περασμένη εβδομάδα το ιικό φορτίο στα λύματα της Αττικής ήταν αυξημένο κατά 17% και κατά 52% στη Θεσσαλονίκη.

Το τελευταίο διάστημα εξάλλου, τοπικές επιδημιολογικές «εκρήξεις» παρατηρούνται σε μια σειρά περιοχές.

Όλες οι τοπικές εξάρσεις αφορούν σε άτομα ηλικίας 20 έως 36 ετών, με αποτέλεσμα ο μέσος όρος των κρουσμάτων να έχει πέσει στα 44 έτη.

Ανησυχία για την ινδική μετάλλαξη

Η εξάπλωση της ινδικής μετάλλαξης προκαλεί «πονοκέφαλο» στους ειδικούς, καθώς πιθανολογείται ότι είναι μέχρι και 50% πιο μεταδοτική.

Σε περίπτωση που η ινδική μετάλλαξη επικρατήσει, εκτιμάται ότι για την επίτευξη ανοσίας θα πρέπει να εμβολιαστεί το 83,3% του πληθυσμού. Σε αντίθετη περίπτωση ένα 75% θα ήταν αρκετό.

Το βρετανικό στέλεχος έχει αυξήσει τη μεταδοτικότητα, το ινδικό το ίδιο. Αλλά καλύπτονται από τα υπάρχοντα εμβόλια. Επομένως πρέπει να τρέξουμε τους εμβολιασμούς, για να είναι πιο δύσκολο για τις μεταλλάξεις να μεταδοθούν.

Εφόσον τηρηθούν οι παραδόσεις από τις εταιρίες, τον Αύγουστο εκτιμάται ότι θα έχει εμβολιαστεί το 80% του ενήλικου πληθυσμού.

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 17/05/2021