Υγεία

Κανονικά τα εμβόλια της AstraZeneca – Σύσταση για εμβολιασμό των 30 ετών και άνω

09.04.2021 | 20:40

Τη χορήγηση του εμβολίου της ΑstraΖeneca μόνο σε άτομα άνω των 30 ετών, αποφάσισε μετά από πολύωρη συνεδρίαση, η Επιτροπή των Εμβολιασμών, ζυγίζοντας τις πιθανές παρενέργειες από τη μία και από την άλλη τους κινδύνους από τη νόσηση με Covid19.

«O κίνδυνος σοβαρής νόσησης και θανάτου από Covid19 είναι συντριπτικά μεγαλύτερος από τον κίνδυνο ενδεχόμενης εκδήλωσης θρόμβωσης με θρομβοπενία μετά από εμβολιασμό, ιδιαίτερα στα άτομα άνω των 30 ετών» ανέφερε το μέλος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μανώλης Σμυρνάκης.

Σύμφωνα με τα διεθνή δεδομένα, η συχνότητα θανάτου από θρομβοπενία μετά από εμβολιασμό με ΑΖ, είναι 1,5 σε 1.000.000 δόσεις, όταν η συχνότητα θανάτου μετά από νόσηση με covid19 είναι 23-35 ανά εκατομμύριο πληθυσμού σε άτομα 30-39 ετών και 46-94 ανά εκατομμύριο πληθυσμού σε άτομα 40-49 ετών.

Ωστόσο, εκατοντάδες πολίτες που έχουν κλείσει ραντεβού για να κάνουν το εμβόλιο της ΑΖ προσπαθούν να το αναβάλλουν, ενώ πολλοί είναι και εκείνοι που αναζητούν άλλο εμβολιαστικό κέντρο προκειμένου να κάνουν το εμβόλιο άλλης εταιρείας.

«Τελευταία έχουμε αρκετούς επισκέπτες στο φαρμακείο που προσπαθούν να κλείσουν εμβόλιο που δεν είναι της AZ, είτε προσπαθούν να αλλάξουν ένα κλεισμένο ραντεβού και να το κάνουν σε Pfizer ή Moderna» πρόσθεσε ο φαρμακοποιός Ηλίας Κατσογιάννης.

Νέο κάλεσμα – μήνυμα υπέρ του εμβολιασμού, απηύθυνε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη συνάντησή του με εκπροσώπους της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων.

«Έχουμε απτές αποδείξεις, όχι μόνο από το εξωτερικό- αλλά και από τα στοιχεία που έχουμε από την Ελλάδα, ότι η μεγάλη πλειοψηφία, η συντριπτική πλειοψηφία των ηλικιωμένων συμπολιτών μας, οι οποίοι αρρωσταίνουν διασωληνώνονται ή δυστυχώς χάνουν τη ζωή τους, είναι άνθρωποι οι οποίοι δεν έχουν εμβολιαστεί» σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Πάντως, παρά τη συζήτηση για το εμβόλιο της ΑΖ, το ποσοστό των ακυρώσεων δεν ξεπερνά το 7% των ραντεβού που έχουν κλειστεί για το συγκεκριμένο εμβόλιο. Μάλιστα, μέχρι χθες, είχαν χορηγηθεί 378.997 δόσεις του εμβολίου.

Οι δόσεις που προέρχονται από ακυρώσεις ραντεβού είναι πιθανό να προταθεί να διατίθενται ελεύθερα σε πολίτες που θέλουν να εμβολιασθούν.

Videos & Απoσπάσματα από ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 09/04/2021

Υγεία