Κόσμος

Ο ελληνικής καταγωγής πρίγκιπας Φίλιππος: Από το Μον Ρεπό στο πλευρό της Ελισσάβετ για 73 χρόνια

09.04.2021 | 20:32

Ο Φίλιππος γεννήθηκε το 1921 σε ένα από τα ωραιότερα ελληνικά νησιά, στο Μον Ρεπό της Κέρκυρας, και η ζωή του ήταν έμοιαζε με παραμύθι…

Ο πατέρας του ήταν ο πρίγκιπας Ανδρέας ,νεότερος γιος του βασιλιά Γεωργίου του 1ου της Ελλάδας. Η μητέρα του, πριγκίπισσα Αλίκη, κόρη του λόρδου Μαουντμπάτεν και δισέγγονη της βασίλισσας Βικτωρίας.

Από την Κέρκυρα έφυγε άρον άρον όταν ήταν μόλις 18 μηνών.Ο μύθος λέει μέσα σε ένα καφάσι φρούτων όταν η οικογένεια του εξορίστηκε από την Ελλάδα.

«Φυγαδεύτηκε από την Κέρκυρα σε μία αγγλική φρεγάτα και πήγε στην Ευρώπη όπου μεγάλωσε ουσιαστικά από τον αδελφό της μητέρας του τον Λόρδο Μάουντμπαντεν»

Εγκαταστάθηκαν στη Γαλλία, και η μητέρα του Φίλιππου διαγνώστηκε με σχιζοφρένεια, με αποτέλεσμα να πει σε άσυλο.

Από τον Ιούλιο του 1939 άρχισε να αλληλογραφεί με τη 13χρονη τότε πριγκίπισσα Ελισάβετ, η οποία ήταν μακρινή ξαδέλφη του, την οποία είχε συναντήσει για πρώτη φορά το 1934.

Μετά από ένα αρραβώνα πέντε μηνών, παντρεύτηκε την Ελισάβετ, στις 20 Νοεμβρίου 1947. Λίγο πριν από το γάμο, ο βασιλιάς τον έχρισε Δούκα του Εδιμβούργου.

Τρεις μήνες μετά την τελετή, η οποία έγινε στις 20 Νεομβρίου 1947 στο Αββαείο του Γουεστμίνστερ, η πριγκίπισσα Ελισάβετ έμεινε έγκυος. Εκαναν τέσσερα παιδιά, τον Κάρολο, την Ανν, τον Αντριου και τον Εντουαρντ.

Ο ρόλος του στη μοναρχία της Βρετανίας αν και πάντα βρισκόταν σε δεύτερο πλάνο ως συζύγος της Βασίλισσας ήταν κομβικός

«Νομίζω ήταν βασικός. Με την έννοια ότι ήταν η κεφαλή της οικογένειας, είχε την ευθύνη του πατέρα. Νομίζω πως αυτό είναι πολύ καλό.»

Αν υπήρχε ένα πράγμα που είχε ο πρίγκιπας Φίλιππος, αυτό ήταν η αίσθηση χιούμορ και η τάση του να κάνει γκάφες. Σε ένα ταξίδι στην Αυστραλία το 2002 ρώτησε έναν αρχηγό φυλής Αβορίγινων εάν ρίχνουν ακόμα ακόντια ο ένας στον άλλο. Και όταν συνάντησε τους Ομπάμα το 2009 έκανε την εξής αναφορά στους παγκόσμιους ηγέτες;

«Μπορείς να διακρίνεις αν διαφέρουν μεταξύ τους;

Είχε πιέσει για να μεταδοθεί ζωντανά η στέψη της βασίλισσας το 1953, και ήταν το πρώτο μέλος της βασιλικής οικογένειας που έδωσε τηλεοπτική συνέντευξη.

«Ήταν ένας μεγάλος προσβευτής.Μπορεί να είχε γεννηθεί σε ελληνικό νησί και να ήταν γιος Έλληνα πρίγκιπα αλλά όλοι θα τον θυμούνται ως δούκα του Εδιμβούργου και σύζυγο της Βασίλισσας.Έναν μεγάλο πατριώτη και εραστή αυτής της χώρας και θα μας λείψει».

Παρεξηγημένος ή όχι ένα είναι σίγουρο.Ήταν το στήριγμα της Βασίλισσας για 73 ολόκληρα χρόνια συμβάλλοντας καθοριστικά στη διατήρηση της βρετανικής στα ταραγμένα νερά του 20ού αιώνα.

Videos & Απoσπάσματα από ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 09/04/2021

Κόσμος