Ελλάδα

«Ασφυκτιούν» τα νοσοκομεία – Επιστρατεύθηκαν 206 γιατροί

22.03.2021 | 13:06 Eνσωμάτωση

Νύχτα τρόμου ήταν η χθεσινή στον Ευαγγελισμό!

Η εφημερία έχει μόλις ξεκινήσει και τα ασθενοφόρα έχουν κατακλύσει το προαύλιο του νοσοκομείου. Στις 8 το πρωί, που ολοκληρώθηκε, πάνω από 170 ασθενείς είχαν εισαχθεί για νοσηλεία, οι 65 από τους οποίους με κορωνοϊό. 6 τουλάχιστον, ήταν διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ.

Μπροστά στην πρωτόγνωρη υγειονομική κρίση, το Υπουργείο Υγείας επιστρατεύει για ένα μήνα, 206 γιατρούς από την Αττική, που έχουν σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ.

«Λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις έκτακτες συνθήκες και την επιτακτική ανάγκη περίθαλψης των συνανθρώπων μας, το Υπουργείο Υγείας προβαίνει σε επίταξη προσωπικών υπηρεσιών ιατρών των ειδικοτήτων Παθολόγων, Πνευμονολόγων και Γενικών Ιατρών στην Αττική» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κικίλιας για την επιστράτευση.

Παρά τις εκκλήσεις σε γιατρούς του ιδιωτικού τομέα να συνδράμουν το ΕΣΥ, ανταποκρίθηκαν μόλις 30 από τον Ιατρικό Σύλλογο Πειραιά και άλλοι 60 από τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών.

Η Αττική βρίσκεται στη δίνη του κορωνοϊού. Περισσότερες από 2.000 απλές κλίνες είναι κατειλημμένες από covid περιστατικά, ενώ οι διασωληνωμένοι υπερβαίνουν τους 378, οδηγώντας τα νοσοκομεία του λεκανοπεδίου σε έμφραγμα.

Σύμφωνα με τους ειδικούς το τρίτο επιδημικό κύμα δεν αναμένεται να κορυφωθεί πριν από τα τέλη Μαρτίου, γεγονός που έναν δραματικό Απρίλιο για το σύστημα υγείας.

Το χρονικό της επίταξης
Σε «επιστράτευση» των ιδιωτών γιατρών προχώρησε το υπουργείο Υγείας, την ώρα που τα νοσοκομεία της Αττική δέχονται την μεγαλύτερη πίεση από την αρχή της πανδημίας.

Αρχικά το υπουργείο Υγείας είχε κάνει έκκληση σε 200 ιδιώτες γιατρούς να ενισχύσουν το ΕΣΥ, ωστόσο μόνο οι 60 είχαν απαντήσει θετικά.

Μετά την ανακοίνωση της επίταξης των προσωπικών υπηρεσιών ιατρών, πηγές του υπουργείου Υγείας αναφέρουν πως η «επιστράτευση» αφορά εν τέλει 206 γιατρούς.

Οι γιατροί θα λάβουν αύριο τα χαρτιά της επίταξής τους από αστυνομικούς.

Τι ειδικότητες ζητούνται
Συγκεκριμένα η επιστράτευση αφορά 206 ιατρούς, με κριτήρια να είναι κάτω των 60 ετών καθώς και να είναι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ στις ειδικότητες της Πνευμονολογίας, Παθολογίας και Γενικής Ιατρικής στην Περιφέρεια Αττικής.

Η διάρκεια της επίταξης είναι για χρονικό διάστημα ενός μήνα. Θα κληθούν να αναλάβουν καθήκοντα βαθμίδας Επιμελητή Β’, σε νοσοκομεία της 1ης και 2ης ΥΠΕ.

Για έναν μήνα θα είναι η επίταξη
Από την πλευρά του ο Ιωάννης Κωτσιόπουλος, Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Υγείας τόνισε πως ήδη «έχουν ήδη επιλεγεί οι πρώτοι 206 ιατροί για τους οποίους θα ισχύσει η επίταξη υπηρεσιών. Είναι παθολόγοι, πνευμονολόγοι και γενικοί ιατροί, που είναι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ και ηλικίας κάτω των 60 ετών».

H επίταξη υπηρεσιών είναι για έναν μήνα ενώ τα φύλλα πορείας θα επιδοθούν μέσα σε 24 ώρες.

Videos & Απoσπάσματα από Μεσημβρινό Δελτίο Ειδήσεων - 22/03/2021