Πολιτική

«Καρότο και μαστίγιο» για Τουρκία η έκθεση της ΕΕ

22.03.2021 | 14:30 Eνσωμάτωση

«Καρότο και μαστίγιο» με θετική ατζέντα και κυρώσεις προτείνουν οι Βρυξέλλες για τις ευρωτουρκικές σχέσεις.

Ο Ζοζέπ Μπορέλ θα παρουσιάσει δύο σενάρια για τη στάση της Τουρκίας, το «καλό» και το «κακό».

Το θετικό σενάριο θα λέει ότι η Τουρκία να μπαίνει σε διάλογο με την Ευρωπαϊκή Ένωση για όλα τα ανοιχτά θέματα, χωρίς προκλητικές ενέργειες και συνεχίζεται η συζήτηση για την ενταξιακή της πορεία.

Από την άλλη, το αρνητικό σενάριο θέλει την Τουρκία να συνεχίζει τις προκλητικές ενέργειες, απομακρύνεται από την Ευρώπη, με ότι συνέπειες μπορεί να έχει αυτό.

Σε κάθε περίπτωση, οι Βρυξέλλες επισημαίνουν ότι το κλίμα μεταξύ των δύο πλευρών έχει βελτιωθεί, ωστόσο οι κυρώσεις απέναντι στην Τουρκία φαίνεται ότι μπαίνουν στον… πάγο.

Ικανοποίηση στην Αθήνα

Σε γενικές γραμμές η χώρα μας εμφανίζεται ικανοποιημένη από την έκθεση της Κομισιόν, με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια να την χαρακτηρίζει «θετική«, «διότι προσλαμβάνει σωστά την Τουρκία ως πρόβλημα που αφορά το σύνολο της Ευρώπης και υπογραμμίζει επίσης τα προβλήματα, τα οποία η τουρκική συμπεριφορά δημιουργεί για την Ευρωπαϊκή Ένωση».

«Βεβαίως, όμως, υπάρχουν και ελλείψεις, όπως παραδείγματος χάριν το casus belli, οι αναφορές σε τουρκικές παραβατικότητες, όπως ο τρόπος διατύπωσης για τα Βαρώσια ή ευθείες παραβιάσεις του Διεθνούς Δικαίου για τη Θάλασσα, της UNCLOS» είπε ο υπουργός Εξωτερικών, για να προσθέσει ότι η Ευρώπη προσλαμβάνει την Τουρκία ως πρόβλημα και προτείνει τη διπλή ατζέντα.

Videos & Απoσπάσματα από Μεσημβρινό Δελτίο Ειδήσεων - 22/03/2021