Ελλάδα

Δεκαετές πρόγραμμα αναδάσωσης 500.000 στρεμμάτων

22.03.2021 | 13:39 Eνσωμάτωση

Παγκόσμια ημέρα δασών η χθεσινή, την οποία ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών αφιέρωσε στη σημασία της ανάκαμψής τους, ανακηρύσσοντας δε τη νέα δεκαετία ως δεκαετία αποκατάστασης των οικοσυστημάτων. Η επιλογή του θέματος για τη φετινή χρονιά αποτελεί ένα κάλεσμα για την προστασία και την αναβίωση των δασών ανά την υφήλιο.

Η αποδάσωση σε παγκόσμια κλίμακα συνεχίζεται με ανησυχητικούς ρυθμούς. Η αποκατάσταση των δασών πρέπει να αποτελέσει την πρώτη προτεραιότητα για όλο τον πλανήτη μέσα στη δεκαετία σύμφωνα με τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών. Σε εθνικό επίπεδο, η Ελλάδα ξεκίνησε το Εθνικό Πρόγραμμα Αναδασώσεων.

Το σχέδιο αποκατάστασης δίνει προτεραιότητα σε περιοχές που δεν επαρκεί η φυσική αναδάσωση όπως στον Υμηττό, την Πεντέλη και την Πάρνηθα αλλά και σε περιοχές που επλήγησαν ανεπανόρθωτα από πυρκαγιές όπως το Μάτι και η Κινέττα.

Τα δάση λειτουργούν ως ασπίδα απέναντι στην κλιματική αλλαγή ενώ προσφέρουν τις πολύτιμες υπηρεσίες τους σε πολλές πτυχές της καθημερινότητας μας.

Σήμερα με την πανδημία του COVID-19 να κυριαρχεί στην επικαιρότητα, ο ρόλος των δασών είναι πιο επίκαιρος από ποτέ, καθώς αποτελούν ιδανική διέξοδο απόδρασης από την γκρίζα καθημερινότητα.

Videos & Απoσπάσματα από Μεσημβρινό Δελτίο Ειδήσεων - 22/03/2021