Πολιτική

Οι εισηγήσεις των ειδικών θα καθορίσουν τις εξελίξεις

19.03.2021 | 13:07 Eνσωμάτωση

Από τις εισηγήσεις που θα κάνει η επιτροπή θα εξαρτηθούν σήμερα και οι ανακοινώσεις της κυβέρνησης για τη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων.

Τα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους οι λοιμωξιολόγοι δείχνουν ότι η πανδημία δεν έχει κοπάσει, υπάρχει μεγάλο ιικό φορτίο και έξαρση κρουσμάτων σε πολλές περιοχές της χώρας, κυρίως σε Αττική, Θεσσαλονίκη και Κρήτη.

Ωστόσο και οι ίδιοι τονίζουν ότι χρειάζονται κάποιες «βαλβίδες αποσυμπίεσης» στα μέτρα, προκειμένου να διοχετευτεί η πίεση που νιώθουν οι πολίτες από την εφαρμογή των μέτρων και οι οποίες θα περιορίσουν τις συγκεντρώσεις σε σπίτια.

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, από την κυβέρνηση λένε ότι σε κάθε περίπτωση «κρατάμε τα μέτρα που είναι εφαρμόσιμα και αποτελεσματικά και οι όποιες αλλαγές δεν θα υπονομεύσουν στη συνολική στρατηγική για την αντιμετώπιση της πανδημίας».

Λένε πως τα μέτρα που θα ανακοινωθούν δεν είναι ανοίγματα, αλλά χρήσιμα εργαλεία με δεδομένο ότι μεγαλώνει η μέρα και βελτιώνεται ο καιρός, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως στην ενημέρωση θα βρίσκεται και ο στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού, Άκης Σκέρτσος.

Έτσι φαίνεται πως θα επιτραπούν οι μετακινήσεις με το αυτοκίνητο με τον κωδικό «6» και εκτός δήμου, ενώ η απαγόρευση της κυκλοφορία θα είναι και τα Σαββατοκύριακα από τις 9 το βράδυ ως τις 5 το πρωί και όχι από τις 7.

Επίσης, αναμένεται από τη Δευτέρα να ανοίξουν κομμωτήρια, κέντρα αισθητικής και αρχαιολογικοί χώροι, ενώ το λιανεμπόριο πάει για την επόμενη εβδομάδα, στις 29 Μαρτίου.

Τα σχολεία εξετάζεται να ανοίξουν τον Απρίλιο, με προτεραιότητα στα Λύκεια και αργότερα – ίσως και αρχές Μαΐου – η εστίαση σε εξωτερικούς χώρους.

Videos & Απoσπάσματα από Μεσημβρινό Δελτίο Ειδήσεων - 19/03/2021