Κόσμος

Καμία ένδειξη πως το εμβόλιο της AstraZeneca προκάλεσε τις θρομβώσεις

16.03.2021 | 20:05 Eνσωμάτωση

Εκτάκτως συνεδρίασε σήμερα και ο Ευρωπαικός Οργανισμός Φαρμάκων, νωρίτερα απο το προγραμματισμένο με τους Ευρωπαίους Εμπειρογνώμονες να μιλούν για σπάνια περιστατικά αναφερόμενοι στις περιπτώσεις θρομβώσεων χωρίς ωστόσο να καταλήγουν αν αυτά συνδέονται με το εμβόλιο ή όχι.

Οι αξιωματούχοι του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων απέφυγαν να δώσουν συγκεντρωτικά στοιχεία για τα θρομβοεμβολικά επεισόδια στις χώρες μέλη και μίλησαν για σπάνια περιστατικά που εξετάζονται.

« Όταν εμβολιάζεις εκατομμύρια ανθρώπους είναι αναπόφευκτο ότι θα έχεις σπάνια ή σοβαρά περιστατικά που εκδηλώνονται μετά από τον εμβολιασμό.»

Τα στοιχεία συνεχώς επικαιροποιούνται, είπαν οι ειδικοί. Από τα τελικά συμπεράσματα την Πέμπτη θα κριθεί η πορεία του εμβολιασμού σε πολλές χώρες, εντός και εκτός Ευρώπης.

18 ευρωπαϊκές χώρες έχουν αναστείλει τη χορήγηση του εμβολίου ή συγκεκριμένων παρτίδων. Επισημαίνονται σε αυτό το χάρτη του CNN με κόκκινο και κίτρινο χρώμα- από την Ισπανία και τη Γαλλία μέχρι τη Γερμανία και τη Σουηδία, και από την Ιρλανδία μέχρι την Ιταλία και την Κύπρο.

«Δε βιαζόμαστε, έτσι και αλλιώς υπάρχει έλλειψη εμβολίων. Δεν έχει σημασία αν καθυστερήσουμε 48 ώρες.»

Άλλες χώρες, όπως το Βέλγιο, συνεχίζουν τον εμβολιασμό.

«Στηριζόμαστε στα επιστημονικά δεδομένα εν μέσω της μιντιακής και πολιτικής αναταραχής που συγκλονίζει την Ευρώπη.»

Με ενδιαφέρον παρακολουθούν τις εξελίξεις στις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Στις ΗΠΑ δεν έχουμε εγκρίνει ακόμα το εμβόλιο της AstraZeneca ενώ θα έπρεπε. Αυτά που συμβαίνουν στην Ευρώπη με την αναστολή χρήσης του εμβολίου δε βγάζουν κανένα νόημα.»

Σε όλα τα επίμαχα περιστατικά, τα εμβόλια έχουν παραχθεί σε εργοστάσια στην Ευρώπη, είπε η επικεφαλής του ευρωπαϊκού οργανισμού, αποφεύγοντας να μιλήσει για συγκεκριμένες παρτίδες.

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 16/03/2021