Ελλάδα

Σε λευκό κλοιό η Αττική – Η πιο σφοδρή κακοκαιρία από το 2004

16.02.2021 | 13:22 Eνσωμάτωση

Προβλήματα στις συγκοινωνίες, διακοπές στην ηλεκτροδότηση, δριμύ ψύχος αλλά και μαγικές εικόνες έφερε η κακοκαιρία «Μήδεια».

Το κτίριο της Βουλής έχει ντυθεί στα λευκά. Η πλατεία Συντάγματος… ένα απέραντο παγοδρόμιο.

Η αλλαγή στην προεδρική φρουρά γίνεται με πολλή προσοχή… υποβασταζόμενοι οι εύζωνοι αποσύρονται.

Η εικόνα ίδια σε όλες τις γειτονιές της Αθήνας.

Ακόμη και στους πλέον κεντρικούς δρόμους, η κίνηση πεζών και οχημάτων είναι ένα επικίνδυνο εγχείρημα.

Τα δικαστήρια της οδού Ευελπίδων έχουν μετατραπεί σε παγοδρόμιο.

Ακόμη και στη θάλασσα, όλα είναι άσπρα. Στο μικρολίμανο το έχει στρώσει πάνω στα σκάφη, ενώ λίγοι τολμηροί με τα παιδιά τους βγήκαν να απολαύσουν την όμορφη εικόνα.

Στα βόρεια προάστεια, οι συνθήκες είναι ακόμη πιο δύσκολες. Τα δέντρα πέφτουν στους δρόμους από το βάρος του χιονιού.

Από τη νύχτα είχε φανεί ότι ξημερώνει μια πολύ δύσκολη μέρα για όλες τις γειτονιές της πρωτεύουσας.

Πιο βόρεια, σε Χαλάνδρι, Κηφισιά, Διόνυσο, Εκάλη, τα συνεργεία των δήμων ήταν από τα ξημερώματα στο δρόμο…

Πολύωρες διακοπές ρεύματος εξαιτίας της κακοκαιρίας

Πολλά προβλήματα στην ηλεκτροδότηση έχει προκαλέσει η σφοδρή χιονόπτωση που έχει φέρει το κύμα κακοκαιρίας «Μήδεια».

Σύμφωνα με τον ΔΕΔΔΗΕ διακοπές ρεύματος έχουν σημειωθεί σήμερα:

Στην Αττική στις περιοχές Άγιος Στέφανος, Κρυονέρι, Νέα Ερυθραία, Μεταμόρφωση, Νέο Ηράκλειο, Νέα Ιωνία, Φιλαδέλφεια, Εκάλη, Μαρούσι, Άνοιξη, Διόνυσος, Δροσιά, Καπανδρίτι, Μενίδι, Πάρνηθα, Αυλώνας, Μαλακάσα, Κάλαμος, Μαρκόπουλο Ωρωπού, Ροδόπολη, Σταμάτα, Βασιλικά Σαλαμίνας και Σκαραμαγκάς.

Οι διακοπές αυτές οφείλονται σε ζημιές στο δίκτυο εξαιτίας της σφοδρής χιονόπτωσης. Όπως, π.χ. ανέφερε μιλώντας στον Σκάι ο δήμαρχος του Διονύσου Γιάννης Καλαφατέλης, στην περιοχή του έχουν μείνει χωρίς ρεύμα πέντε δημοτικές κοινότητες από πτώση δέντρων που παρέσυραν καλώδια της ΔΕΗ.

Στην Εύβοια, το τεχνικό προσωπικό του ΔΕΔΔΗΕ συνεχίζει τις προσπάθειες αποκατάστασης των βλαβών μαζί με ενισχυμένες δυνάμεις συνεργαζόμενων εργολάβων από γειτονικές περιοχές, για την επανηλεκτροδότηση χωριών από το κεντρικό τμήμα έως και το Βόρειο, δηλαδή από τη Χαλκίδα προς Άγιο Ιωάννη Ρώσο και τα ορεινά χωριά της Ιστιαίας καθώς υπάρχουν εκτεταμένες ζημιές στο Δίκτυο και πλήθος σπασμένων στύλων.

Ο ΔΕΔΔΗΕ ζητά την κατανόηση του κοινού και υπογραμμίζει πως όλο το τεχνικό προσωπικό του βρίσκεται επί ποδός καταβάλλοντας κάθε προσπάθεια κάτω από ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες για την όσο το δυνατόν ταχύτερη επανηλεκτροδότηση όλων των περιοχών.

Η πρωτοφανής κακοκαιρία συνεχίζει να προκαλεί αρκετές ζημιές στο Δίκτυο κυρίως από την πτώση δέντρων.

Προβλήματα σε όλη τη χώρα

Έντονο αφήνει το σημάδι της η κακοκαιρία «Μήδεια» και στην Εύβοια.

Η χιονόπτωση ήταν έντονη από χθες το απόγευμα και συνεχίστηκε τη νύχτα με αποτέλεσμα πολλές περιοχές στα ορεινά να ντυθούν στα λευκά, όπως ακόμη και η πόλη της Χαλκίδας. Η χιονόπτωση ήταν έντονη τα ξημερώματα, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να γίνει η κυκλοφορία χωρίς αντιολισθητικές αλυσίδες σε ορισμένες περιοχές.

Ένα άσπρο “κάλυμμα” έχει απλωθεί στη Θήβα. Η κακοκαιρία “Μήδεια” έφερε σφοδρή χιονόπτωση με αποτέλεσμα όλα να “ασπρίσουν”. Οι δρόμοι είναι απροσπέλαστοι, τα αυτοκίνητα δεν φαίνονται και οι στέγες και οι αυλές των σπιτιών έχουν επίσης καλυφθεί. Οι κάτοικοι της Θήβας έχουν κλειστεί στα σπίτια τους και δεν κυκλοφορούν έξω, περιμένοντας να περάσουν τα εκχιονιστικά για να καθαρίσουν τους δρόμους.

Videos & Απoσπάσματα από Μεσημβρινό Δελτίο Ειδήσεων - 16/02/2021