Κόσμος

Η κλιματική αλλαγή πλήττει και την οικονομία

16.02.2021 | 13:58

Τεράστιες οικονομικές επιπτώσεις προκαλούν τόσο η πανδημία όσο και η κλιματική αλλαγή σε παγκόσμιο επίπεδο.

O απρόβλεπτος καιρός και τα σκαμπανέβασμα του υδραργύρου πλήττουν την οικονομία. Σύμφωνα με μελέτη, αρκετές περιοχές δεν είναι καλά προετοιμασμένες ώστε να αντιμετωπίσουν αστάθειες στη θερμοκρασία σε καθημερινή βάση, με αποτέλεσμα οι αναπάντεχες αλλαγές στο κλίμα να αφήνουν πίσω τους τεράστιες ζημιές.

«Γνωρίζουμε εδώ και καιρό ότι οι ετήσιες αλλαγές στη μέση θερμοκρασία έχουν αντίκτυπο στην μακροοικονομική ανάπτυξη. Ωστόσο, πλέον, για πρώτη φορά, μπορούμε να αποδείξουμε ότι και οι αλλαγές στη θερμοκρασία από μέρα σε μέρα, δηλαδή η βραχυπρόθεσμη μεταβλητότητα, έχει σημαντικό αντίκτυπο» ανέφερε ο Μαξιμίλιαν Κοτς του Ινστιτούτου Ερευνών για τις Κλιματικές Επιπτώσεις του Πότσνταμ.

Σύμφωνα με τη μελέτη, για κάθε αύξηση κατά έναν βαθμό Κελσίου στην ημερήσια διακύμανση των θερμοκρασιών, μειώνεται η οικονομική ανάπτυξη κατά μέσο όρο πέντε ποσοστιαίες μονάδες μέσα σε ένα έτος.

«Το πραγματικό πρόβλημα που προκαλούν οι αλλαγές στο κλίμα είναι οι αναπάντεχες αλλαγές, επειδή είναι πολύ δύσκολο για τους ανθρώπους να προσαρμοστούν. Τι θα γίνει όμως αν ο καιρός γίνει πιο απρόβλεπτος και ασταθής;» πρόσθεσε ο Αντερς Λέβερμαν.

Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι ένας θερμότερος κόσμος εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής θα φέρει πιο ακραίες καιρικές συνθήκες και πιθανώς θα αυξήσει τις διακυμάνσεις της θερμοκρασίας, άρα θα «φρενάρει» την οικονομική ανάπτυξη.

Videos & Απoσπάσματα από ΜΕΣΗΜΒΡΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 16/02/2021

Κόσμος