Αθλητικά

MEGA Stories: Έρρικα Πρεζεράκου & Μάνια Μπικώφ διηγούνται τις ιστορίες σεξουαλικής παρενόχλησης που έχουν υποστεί

27.01.2021 | 00:19

Με το θέμα της σεξουαλικής παρενόχλησης ή και κακοποίησης που έχει ανοίξει και στην Ελλάδα μετά την καταγγελία της Σοφία Μπεκατώρου, ασχολείται απόψε η MEGA Stories και η Δώρα Αναγνωστοπούλου.

«Με όλες τις δηλώσεις που έκανε η Σοφία Μπεκατώρου ήταν σαν να ξεκλείδωσε μέσα μου ένα κύμα συναισθημάτων που νόμιζα ότι τα είχα τακτοποιήσει, ή λύσει. Σίγουρα ταυτίστηκα και συνειδητοποίησα ότι πολλά από τα πράγματα που μου συνέβαιναν, τα διαχειριζόμουν μόνη μου», είπε η Έρρικα Πρεζεράκου, πρώην πρωταθλήτρια στο άλμα επί κοντώ.

«Πέρασαν κάποιες ώρες από την αρχική ανάρτηση της Σοφίας Μπεκατώρου και έβλεπα ότι υπήρχε μια ηρεμία στα social από αθλητές που εμένα με ενοχλούσε. Ένιωσα την ανάγκη, όχι τόσο σαν συμπαράσταση σε μια αθλήτρια, αλλά ότι σαν γυναίκα πρέπει να βγω και να γράψω αυτό που είχα ζήσει στην αντίστοιχη ηλικία, για να μην νιώσει μόνη μου, αλλά και να δώσω το κουράγιο σε άλλες κοπέλες να μιλήσουν», είπε η Μάνια Μπικώφ, πρώην διεθνής πολίστρια.

«Υπάρχουν πολλές ιστορίες σεξουαλικής παρενόχλησης που έχω βιώσει. Μία ήταν χαρακτηριστική. Είχα πάει σε έναν αγώνα, είχε ολοκληρωθεί, και είχαμε βγει όλοι οι αθλητές, μαζί με τους προπονητές, παράγοντες κλπ. Κάποια στιγμή ένας προπονητής με φλερτάρει και του εξηγώ ότι επειδή γνώριζα τη σύζυγό του, δεν ενδιαφέρομαι και αρχίζω να μπαίνω σε μια διαχείριση της κατάστασης. Τον Σεπτέμβρη τότε, που μπαίνουν σε κατάταξη οι αθλητές, με παίρνει φίλος δημοσιογράφος και με ρώτησε αν υπάρχει θέμα με αυτόν τον άνθρωπο, και μου είπε ότι αυτός ο άνθρωπος επέμενε να μπω σε χαμηλότερη κατάταξη από αυτή που έπρεπε. Σοκαρίστηκα γιατί αισθάνθηκα ότι τα “’όχι” μπορούν να επηρεάσουν πράγματα», είπε η Έρρικα Πρεζεράκου.

«Πήγα σε έναν γιατρό που μου έστειλε η ομάδα για μια εξέταση στον ώμο μου. Μου ζήτησε να κατεβάσω το μαγιό μέχρι τη μέση. Από την πρώτη στιγμή ένιωσα ότι ήταν λάθος αλλά δεν αντέδρασα, το έκανα. Μιλώντας με συναθλήτριές μου, τους το είπα, και μέσα σε γέλια ειπώθηκε ότι “έτσι είναι αυτός και να μην δίνω σημασία”. Την επόμενη φορά που πήγα στο γιατρό για μία ένεση, έγινε πάλι η ίδια ιστορία. Όταν μου ζήτησε να κατεβάσω το μαγιό αντέδρασα και ρώτησα γιατί. Και αυτός με ρώτησε αν ντρέπομαι. Με προσέβαλε και σαν να με προκαλούσε. Κατέβασα το μαγιό και έγινε η εξέταση. Τις επόμενες φορές δεν μου το ξαναζήτησε. Το κακό είναι ότι θεωρούσα ότι δεν έγινε τίποτα. Το περιστατικό μου δημιούργησε ντροπή. Τώρα πια μιλάω, είμαι και μητέρα, μπορώ να σκεφτώ από την άλλη πλευρά», είπε η Μάνια Μπικώφ.

 

Videos & Απoσπάσματα από MEGA STORIES - 27/01/2021

Αθλητικά