Πολιτική

Ανασχηματισμός: Οι μεγάλες αποχωρήσεις και οι εκπλήξεις

04.01.2021 | 20:02 Eνσωμάτωση

Εκπλήξεις περιελάμβανε ο σημερινός ανασχηματισμός της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Η πιο ηχηρή αποχώρηση είναι εκείνη του Τάκη Θεοδωρικάκου.

O πρώην πλέον υπουργός Εσωτερικών και μέχρι πρότινος κορυφαίος συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη από τη μέρα εκλογής του στο τιμόνι της ΝΔ, έως τη γαλάζια νίκη των εθνικών εκλογών, συγκαταλέγεται στους χαμένους του ανασχηματισμού.

Ο πρώην υπουργός Εσωτερικών και  είχε χάσει τους ισχυρούς διάυλους επικοινωνίας με το Μέγαρο Μαξίμου ενώ φαίνεται ότι χρεώθηκε και το φιάσκο με τις λάθος μάσκες στα σχολεία.

Στα βουλευτικά έδρανα ως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, έχοντας συγκεντρώσει δυσαρέσκεια, μετακομίζει ο πρώην υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης.

Βασικότερος λόγος αποχώρησης του κ. Βρούτση από την κυβέρνηση είναι οι χειρισμοί του στο θέμα των προγραμμάτων τηλεκατάρτισης κατά την περίοδο του πρώτου lockdown, τα οποία είναι πλέον γνωστά ως «σκοίλ ελικίκου».

Το άλλο ενδιαφέρον πρόσωπο είναι ο νεος κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Ταραντίλης ο οποίος από τον πρωινό καφέ της Νέας Δημοκρατίας μετακομίζει στο press room .

Πρόσωπο της απολύτου εμπιστοσύνης του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο 48χρονος καθηγητής πατέρας δυο παιδιών συμμετείχε στον πρωϊνό καφέ της Νέας Δημοκρατίας χαράσσοντας στρατηγικό σχεδιασμό και επικοινωνία μέχρι τις εκλογές του 2019 και από σήμερα καλείται να διαχειριστεί στη βιτρίνα της κυβέρνησης όλα τα ανοιχτά μέτωπα μέσα στην κρίσιμη περίοδο της πανδημίας

Έκπληξη ήταν η υπουργοποίηση του Νικόλα Γιατρομανωλάκη πολιτικού επιστήμονα ο οποίος έχει αγωνιστεί για τα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας.

O κ. Γιατρομανωλάκης προέρχεται από το Ποτάμι και είναι ο πρώτος ανοιχτά gay υπουργός σε κυβερνητικό σχήμα στην Ελλάδα.

Ο ανασχηματισμός συγκέντρωσε τα πυρά της αντιπολίτευσης που κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη για δεξιά στροφή και τεχνάσματα εκλογικού αιφνιδιασμού.

To παρασκήνιο

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του κυβερνητικού συντάκτη, Γιάννη Χρηστάκου, η απομάκρυνση Θεοδωρικάκου εδράζεται στο γεγονός από το Μαξίμου εκτιμούν ότι ο υπουργός ολοκλήρωσε το σημαντικό έργο που του είχε ανατεθεί του.

Το παραπάνω ίδιο ισχύει και για την περίπτωση Βρούτση.

Δεν υπάρχει για κανέναν μονιμότητα στις υπουργικές θέσεις διαμηνύουν από το Μέγαρο Μαξίμου.

Σε ότι αφορά το χαρτοφυλάκειο της Υγείας, λόγω του μεγάλου φόρτου που έχει από την πανδημία, ο υπουργός Βασίλης Κικίλιας, επιφορτίστηκε το ζήτημα με τον εμβολιασμό, ενώ ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, πλέον, Βασίλης Κοντοζαμάνης, θα είναι υπεύθυνος για τα θέματα Covid αλλά και για το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 04/01/2021