Ελλάδα

Υπό αυστηρά μέτρα προστασίας έφτασαν στην Ελλάδα τα εμβόλια

26.12.2020 | 20:02 Eνσωμάτωση

Η αρχή του τέλους της πανδημίας έγινε τα ξημερώματα με την παράδοση των πρώτων εμβολίων κατά του κορωνοϊού, τα οποία έφτασαν στην Αθήνα κάτω από αυστηρά μέτρα ασφαλείας.

Το ειδικά διαμορφωμένο φορτηγό ψυγείο έφτασε στο τελωνείο του Προμαχώνα το απόγευμα της Παρασκευής. Ο έλεγχος ήταν άμεσος και το ταξίδι των πρώτων 9.750 εμβολίων ξεκίνησε με ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις να συνοδεύουν το φορτηγό σε όλη την διάρκεια της διαδρομής.

Στη Θεσσαλονίκη πραγματοποιήθηκε η μία και μοναδική στάση του φορτηγού και αφού ολοκληρώθηκαν όλες οι απαραίτητες προετοιμασίες το ταξίδι συνεχίστηκε μέχρι τις ειδικά διαμορφωμένες αποθήκες στο Κρυονέρι Αττικής.

Τα πολύτιμα εμβόλια σύμφωνα με τις προδιαγραφές τοποθετήθηκαν σε ειδικούς καταψύκτες στους -70 βαθμούς Κελσίου. Τα εμβόλια μπορούν να διατηρηθούν για 6 μήνες σε αυτή την θερμοκρασία και μόλις 5 ημέρες σε απλούς καταψύκτες.

Οι φαρμακαποθήκες στο Κρυονέρι Αττικής θα είναι πλέον το κέντρο αναφοράς για όλα τα εμβόλια τα οποία θα έρχονται στην χώρα.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, οι πρώτες δόσεις του εμβολίου μοιράστηκαν ισόποσα στα πέντε νοσοκομεία της Αττικής, όπου από την Κυριακή ξεκινούν οι εμβολιασμοί και συγκεκριμένα στον «Ευαγγελισμό», το «Σωτηρία», το «Αττικό», το Θριάσιο και το Ασκληπιείο της Βούλας.

Παράλληλα, προετοιμάζονται και οι χώροι αποθήκευσης του εμβολίου σε Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ιωάννινα και Λάρισα όπου σε λιγες ωρες θα υποδεχθούν με την σειρά τους τα πρώτα φιαλίδια.

Σημαντικό ρόλο στη μεταφορά του εμβολίου θα παίξουν και οι Ένοπλες Δυνάμεις καθώς με τα μέσα που διαθέτουν θα προωθήσουν τα πολύτιμα φιαλίδια και στην πιο απόμακρη περιοχή της χώρας.

Για την επιχείρηση της φύλαξης των εγκαταστάσεων φύλαξης του εμβολίου σε ολόκληρη την χώρα θα απασχοληθούν περισσότεροι από 3.000 αστυνομικοί, ενώ θα υπάρχει επιτήρηση και από αέρος με ελικόπτερα και drones.

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 26/12/2020