Κόσμος

Προσεκτικός έλεγχος των εμβολίων σε όλη την Ευρώπη

26.12.2020 | 21:08 Eνσωμάτωση

Κάτω από αυστηρά μέτρα ασφαλείας εξελίσσεται η διαδικασία στην υπόλοιπη Ευρώπη με τις εικόνες που μας έρχονται από Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία, Ουγγαρία και Βρυξέλλες.

Ένα προς ένα, τα κιβώτια με τα εμβόλια των Pfizer/BioNTech στη Γαλλία ελέγχονται στο Κεντρικό Φαρμακείο Νοσοκομείων του Παρισιού. Προσεκτικά, τα φιαλίδια με τις συνολικά 19.500 δόσεις τοποθετούνται σε ειδικά ψυγεία.

«Τα φιαλίδια θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο για πέντε ημέρες, από τη στιγμή που τα βγάζουμε από τον καταψύκτη, όπου τα συντηρούμε στους -80 βαθμούς Κελσίου. Είναι αξιοποιήσιμα για πέντε ημέρες, σε θερμοκρασίες 2 έως 8 βαθμών Κελσίου, που είναι η θερμοκρασία ενός κανονικού ψυγείου» σημείωσε ο επικεφαλής του Κεντρικού Φαρμακείου Νοσοκομείων Παρισιού, Φρανκ Ιέτ.

Οι πρώτοι Γάλλοι που θα εμβολιαστούν θα είναι ηλικιωμένοι σε δυο οίκους ευγηρίας.

Γερμανία

Σε εμβολιαστικά κέντρα και σε ειδικές κινητές μονάδες, και στα 16 ομόσπονδα κρατίδια, θα διανεμηθούν τα πρώτα εμβόλια, που έφθασαν στη Γερμανία… Προτεραιότητα θα έχουν οι τρόφιμοι οίκων ευγηρίας… «Τηρήστε τα μέτρα προστασίας, γιατί έχουμε ακόμη πολύ δρόμο μπροστά μας», προειδοποιούν τους πολίτες οι αρχές.

«Μπορούμε να ξεκινήσουμε τον μαζικό εμβολιασμό στα μέσα του έτους και θα είμαστε σε θέση να εμβολιάζουμε όλους όσοι το θέλουν, εάν εγκριθούν κι άλλα εμβόλια» τόνισε ο υπουργός Υγείας της Γερμανίας, Γιενς Σπαν.

Ιταλία

Με αστυνομική συνοδεία έφθασαν οι πρώτες 9.750 δόσεις του εμβολίου στο Εθνικό Ινστιτούτο Λοιμωδών Νοσημάτων στη Ρώμη.

Ήταν το τέλος ενός πολύωρου ταξιδιού από το εργοστάσιο της Pfizer στο Βέλγιο και ταυτόχρονα η αρχή ενός νέου κεφαλαίου στην Ιταλία: από τις πιο βαριά πληττόμενες χώρες από τον κορωνοϊό στον κόσμο.

Ισπανία

Με τη συνδρομή του στρατού θα γίνει η διανομή των πρώτων εμβολίων στις 17 αυτόνομες περιφέρειες της Ισπανίας… Οι παρτίδες με τις πρώτες δόσεις έφθασαν το πρωί στην ειδική μονάδα φύλαξης, στη Γουαδαλαχάρα… Οι ισπανικές αρχές αναμένουν νέες παραδόσεις εμβολίων, με στόχο τα 4,6 εκατομμύρια δόσεις μέχρι τα μέσα Μαρτίου.

Ουγγαρία

Η Ουγγαρία άρχισε ήδη από σήμερα τον εμβολιασμό του υγειονομικού προσωπικού, εγκαινιάζοντας έτσι πρώτη τη διαδικασία σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το πρώτο φορτίο που παρέλαβε η Βουδαπέστη φθάνει για τον εμβολιασμό περίπου 5.000 ανθρώπων.

 «Ευρωπαϊκή ιστορία επιτυχίας»

Για «ευρωπαϊκό success story» κάνει λόγο σε μήνυμά της η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ενώ διαβεβαίωσε πως έχει εξασφαλιστεί επαρκής αριθμός εμβολίων για όλο τον πληθυσμό στους «27».

«Ο εμβολιασμός θα μας βοηθήσει να ανακτήσουμε σταδιακά τους φυσιολογικούς ρυθμούς ζωής. Μέχρι τότε, όμως, θα πρέπει να συνεχίσουμε να είμαστε προσεκτικοί» συμπλήρωσε η πρόεδρος της Κομισιόν.

Η αντίστροφη μέτρηση για μία ιστορική ημέρα στην Ευρώπη έχει πια αρχίσει…

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 26/12/2020