Ελλάδα

Τα κρούσματα θα κρίνουν το πότε θα ανοίξουν τα σχολεία

26.12.2020 | 20:46 Eνσωμάτωση

Ιδιαίτερα κρίσιμο θεωρείται το διάστημα των εορτών, με τους ειδικούς επιστήμονες και την κυβέρνηση να φοβούνται για αναζωπύρωση της πανδημίας, μετά τις χριστουγεννιάτικες συναναστροφές.

Παρά τον περιορισμό των 9 ατόμων σε δύο οικογένειες και την απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 22:00 το βράδυ μέχρι τις 05:00 το πρωί, τα ρεβεγιόν μπορεί να αποτελέσουν την «εύφλεκτη ύλη», για φούντωμα του δεύτερου κύματος, το οποίο δεν έχει σβήσει.

Από αυτό θα εξαρτηθεί και το άνοιγμα των σχολείων, που σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Στέλιο Πέτσα, αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνηση.

«Αυτή τη στιγμή πηγαίνουμε βήμα-βήμα και προτεραιότητά μας είναι να ανοίξουν τα σχολεία. Είμαστε σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, δε κάνουμε κάποια διαφοροποίηση. Θυμίζω ότι θα έχουμε 7 Ιανουαρίου, περίπου δυο μήνες, όπου τα σχολεία μας θα είναι κλειστά» ανέφερε ο κ. Πέτσας.

Ορόσημο για τα σχολεία οι γιορτές

Οι επιστήμονες εκτιμούν πως μετά την κινητικότητα των γιορτών, δεν θα συνεχιστεί η πτωτική πορεία των κρουσμάτων.

«Η εκτίμηση είναι ότι ενδέχεται αύξηση των κρουσμάτων από την κινητικότητα που παρατηρήθηκε ή που θα παρατηρηθεί τις επόμενες μέρες λόγω εορτών. Το ενδεχόμενο να γίνει άνοιγμα των σχολείων, αν έχουμε μειωμένα κρούσματα είναι πιθανό. Στα λύματα θα δούμε ενδεχομένως και την ερχόμενη βδομάδα, πώς έχει επηρεαστεί η διάδοση της νόσου, μετά την κινητικότητα των γιορτών» σημείωσε ο καθηγητής Χημείας στο ΕΚΠΑ, Νικόλαος Θωμαΐδης.

Οι επιπτώσεις των Χριστουγεννιάτικων συγκεντρώσεων και επισκέψεων θα μετρηθούν τις επόμενες ημέρες, όπως τόνισε και ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης, Νίκος Παπαθανάσης, στην εκπομπή Mega Σαββατοκύριακο.

«Από σήμερα ως τις 7 του μηνός μεσολαβούν 11 μέρες. Αυτό θα αποτυπώσει και την κινητικότητα. Είχαμε μια αυξημένη κινητικότητα τις προηγούμενες μέρες, θα μετρηθεί αυτό και θα δούμε τι επίπτωση έχει» συμπλήρωσε ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης.

Το απόλυτο crash test για την τήρηση των μέτρων θεωρείται το ρεβεγιόν της Πρωτοχρονιάς, καθώς ειδικοί και κυβέρνηση ανησυχούν, μήπως δεν τηρηθούν τα μέτρα και έχουμε αύξηση των κρουσμάτων.

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 26/12/2020