Ελλάδα

Σχέδιο «Ιπποκράτης»: Η γιγαντιαία επιχείρηση μεταφοράς και φύλαξης των εμβολίων του κορωνοϊού

17.12.2020 | 20:17

Περιπολικά, ελικόπτερα και πλωτά μέσα τίθενται μέσα στις γιορτές σε πλήρη ετοιμότητα για να υποστηριχθούν τα μέτρα ασφαλείας για το εμβόλιο που φτάνει και στη χώρα μας, πιθανότατα λίγο μετά τα Χριστούγεννα.

Μέχρι στιγμής το αεροδρόμιο στο οποίο θα προσγειωθούν οι ειδικές πτήσεις με τις δόσεις του εμβολίου παραμένει επτασφράγιστο μυστικό.

Ωστόσο 24ωρα πριν ξεκινήσει η αερογέφυρα μεταφοράς τα μέτρα ασφαλείας θα πολλαπλασιαστούν.

Από εκείνη τη στιγμή θα μπει σε πλήρη εφαρμογή το Σχέδιο “Ιπποκράτης” που έχει εκπονήσει η Ελληνική Αστυνομία. Πάνοπλοι αστυνομικοί με περιπολικά αλλά και με επιτήρηση από αέρος θα συνοδεύσουν τα φορτηγά ως τις 5 αποθήκες σε όλη την Ελλάδα, οι οποίες βρίσκονται σε μυστικές τοποθεσίες.

Περίπου 4.000 αστυνομικοί θα επιστρατευθούν για τη φύλαξη των σημείων που θα αποθηκευτούν τα πολύτιμα εμβόλια. Όπως προβλέπει το σχέδιο θα υπάρχουν περιπολίες από ένστολους αστυνομικούς αλλά και άνδρες της Ασφάλειας με πολιτικά.

Οι επιτελείς της αστυνομίας όσο και των Ενόπλων Δυνάμεων έχουν ανασύρει τακτικές συνοδείας και φύλαξης που έχουν να κάνουν με αυτό που τα διεθνή πρωτόκολλα αναφέρουν ως «High value unit escort operations».

Συνδρομή από Στρατό και Πυροσβεστική

Με δεδομένες τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες που ενδεχομένως να επικρατήσουν το επόμενο χρονικό διάστημα σε κάποιες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας όπου θα υπάρχουν ορισμένα από τα 1.018 εμβολιαστά κέντρα είναι έτοιμη να συνδράμει και η Πυροσβεστική.

Οι Ένοπλες Δυνάμεις θα διαθέσουν σύμφωνα με πληροφορίες ένα C-130 και ένα C-27 που μαζί με τα εναέρια μέσα Αστυνομίας, Πυροσβεστικής και Λιμενικού θα αναλάβουν το έργο της μεταφοράς ειδικά προς τα νησιά

Όλη αυτή η κολοσσιαία επιχείρηση θα συντονίζεται πιθανότατα από Ενιαίο Κέντρο Επιχειρήσεων που θα συσταθεί στην Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Σε αυτό θα επιχειρούν από κοινού αξιωματικοί της Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής, του Λιμενικού και των Ενόπλων Δυνάμεων.

 

Videos & Απoσπάσματα από ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 17/12/2020

Ελλάδα
Ελλάδα

Άρση μέτρων: Προτεραιότητα της κυβέρνησης η επιστροφή των μαθητών στα θρανία

Μετά το άνοιγμα του λιανεμπορίου, πρώτη προτεραιότητα της κυβέρνησης, όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός, είναι η λειτουργία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Οι λοιμωξιολόγοι θα συνεδριάσουν αύριο, Παρασκευή (22/1), με κύριο θέμα την επιστροφή των μαθητών στα γυμνάσια και τα λύκεια της χώρας. Στην συζήτηση έχει μπει αυτή την εβδομάδα και το ενδεχόμενο να επιτραπούν οι μετακινήσεις από νομό σε νομό. Για τον επόμενο μήνα φαίνεται πως μεταφέρεται η συζήτηση για ενδεχόμενο άνοιγμα της εστίασης, με τον υπουργό Ανάπτυξης, Άδωνι Γεωργιάδη να εκφράζει την πεποίθησή του μιλώντας στο MEGA, ότι οι άνθρωποι της εστίασης δεν βιάζονται να ξανά ανοίξουν τις επιχειρήσεις. Όλα αυτά βεβαίως εξαρτώνται άμεσα από την εξέλιξη της επιδημιολογικής εικόνας.