Ελλάδα

Αθ. Τσακρής στο MEGA για το Ρεβεγιόν: Το νούμερο 9 είναι ενδεικτικό – Καλύτερα να μείνουμε σπίτια μας

17.12.2020 | 20:33 Eνσωμάτωση

Για την πορεία της πανδημίας στη χώρα, τα νέα μέτρα στη Δυτική Αττική, την κατάσταση στη Β. Ελλάδα και τις ημέρες των εορτών μίλησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA ο κ. Αθανάσιος Τσακρής, Καθηγητής Μικροβιολογίας και Μέλος της Εθνικής Επιτροπής για τον κορωνοϊό.

Καθολικό lockdown σε τρεις περιοχές της χώρας ανακοινώθηκε από τον υφυπουργό της Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά. Συγκεκριμένα, πρόκειται για τον Ασπρόπυργο, την Ελευσίνα και την Μάνδρα.

Πρόκειται για περιοχές, στις οποίες είχε παρατηρηθεί ιδιαίτερα επιβαρυμένο επιδημιολογικό φορτίο τα τελευταία εικοσιτετράωρα.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η εν λόγω απόφαση έρχεται μετά τις εισηγήσεις των λοιμωξιολόγων και τις προειδοποιήσεις της κυβέρνησης διά του εκπροσώπου της.

Σύμφωνα με τον κ. Τσακρή: «την τελεταία ειδικά εβδομάδα άρχισε να καταγράφεται σημαντική αύξηση των κρουσμάτων στις περιοχές αυτές και χτύπησε το καμπανάκι ότι πολύ πιθανό αυτό να μεταφερθεί σε όμορους δήμους. Υπάρχει σημαντική διαφορά στα κρούσματα και χτύπησε το καμπανάκι για να ληφθούν επιπλέον μέτρα, ώστε έγκαιρα να αποδώσουν τα μέτρα ωστε να περιοριστεί εκεί η εξάπλωση της πανδημίας».

«Το είδαμε και στις περιφέρειες της Β. Ελλάδας, με πόση ταχύτητα εξαπλώθηκε η επιδημία στις διάφορες περιφέρειες λόγω των μετακινήσεων των εργαζομένων. Ελπίζω να αποφύγουμε παρόμοια μέτρα στην υπόλοιπη Αττική, γι αυτό ελήφθησαν τα μέτρα πολύ γρήγορα», πρόσθεσε.

«Πολλές περιοχές της Β. Ελλάδας συνεχίζουν να έχουν πρόβλημα, όπως η Κοζάνη που ήταν από τις περιοχές που πρώτες χτυπήθηκαν από την έξαρση που είχαμε στη χώρα τον Οκτώβριο. Ανάλογα με τα δεδομένα όπως υπάρχουν αν πρέπει κι αν θα συντελέσει στον περιορισμό να ληφθούν κάποια επιπλέον μέτρα και στις περιοχές αυτές. Η Θεσσαλονίκη καταγράφει βελτίωση, όμως το ΕΣΥ ακόμα δεν έχει βρει κάποιου είδους κανονικότητα. Ο Ιανουάριος είναι ένας δύσκολος μήνας. Όπως ξέρουμε και από τους ενδημικούς ιούς Ιανουάριος και Φεβρουάριος είναιοι μήνες που περιμένουν εξάπλωση», σημείωσε ερωτηθείς για την επιδημιολογική εικόνα στην Β. Ελλάδα.

Αναφορικά στα άτομα με τα οποία θα περάσουμε τις γιορτινές ημέρες τόνισε: «Το νούμερο 9 είναι ενδεικτικό, να είναι μονοψήφιο κι όχι διψήφιο. Καλύτερο να είναι μικρότερος ο αριθμός ή να μείνουμε σπίτι μας. Ο ιός μεταδίδεται στα σπίτια και στους χώρους εργασίας. Να αποφύγουμε τα εννιά άτομα. Στα ρεβεγιόν να φοράμε μάσκα, να κρατάμε αποστάσεις και να αερίζουμε τον χώρο».

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 17/12/2020