Υγεία

Κορωνοϊός : Πώς θα γίνουν οι εμβολιασμοί – Ποια θα είναι η διαδικασία

17.12.2020 | 13:18 Eνσωμάτωση

Η νέα πραγματικότητα όπως διαμορφώνεται θέλει τα πρώτα εμβόλια να έρθουν στη χώρα μας κοντά στις γιορτές και αμέσως να αρχίσουν οι εμβολιασμοί. Πρώτοι θα είναι οι εργαζόμενοι στην υγεία - γιατροί και νοσηλευτές- που δίνουν τιτάνιο αγώνα ενάντια στον κορωνοϊό.

Πυρετώδεις είναι οι προετοιμασίες των υγειονομικών αρχών για την υποδοχή των πρώτων εμβολίων κατά του κορωνοϊού που θα αδειοδοτηθούν από την ΕΕ, με στόχο να ξεκινήσει χωρίς καθυστέρηση ο εμβολιασμός του πληθυσμού.

Κάθε πολίτης που επιθυμεί να εμβολιαστεί, θα καλείται πρώτα να απαντήσει γραπτώς σε ένα σύντομο ερωτηματολόγιο, που θα του χορηγείται στο εμβολιαστικό κέντρο που έχει κλείσει το ραντεβού. Στόχος είναι προσδιοριστεί από την ιατρική ομάδα, αν το άτομο μπορεί πράγματι να εμβολιαστεί.

«Κάθε φάρμακο που κυκλοφορεί παρακολουθείται η πορεία σε βάθος χρόνου, έχει ληφθεί κάθε μέριμνα για την αδιάλειπτη επικοινωνία για τα θέματα ανεπιθύμητων ενεργειών» ανέφερε κατά την χτεσινή ενημέρωση του υπουργείου Υγείας ο Δημήτρης Φιλίππου, πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων.

Μετά την αδειοδότηση του εμβολίου της Pfizer, η Ελλάδα θα παραλάβει περίπου 300.000 δόσεις. Δηλαδή, 200.000 λιγότερες από εκείνες που ανέμενε. Η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας εκτιμά πάντως πως η εξέλιξη αυτή δεν ανατρέπει τον σχεδιασμό για το πρόγραμμα εμβολιασμού.

«Σύντομα έγκριση δύο ακόμα εμβόλια, ψυχραιμία, όχι fake news και βιασύνη» τόνισε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας.

Το περασμένο 24ωρο διενεργήθηκαν συνολικά 33.727 τεστ και καταγράφηκαν 1.190 κρούσματα, αποτυπώνοντας μία αργή αλλά σταθερή υποχώρηση της πανδημίας. (ΤΡΥΠΗΜΑ) Ωστόσο, η συνεχιζόμενη πίεση στο σύστημα υγείας με 552 διασωληνωμένους ασθενείς, προβληματίζει τους ειδικούς.

Σύμφωνα με την διευθύντρια 7ης Πνευμονολογικής Κλινικής Νοσοκομείου «Σωτηρία», Μίνα Γκάγκα, «στις ΜΕΘ μένει κανείς μέχρι πέντε εβδομάδες, άρα δεν θα μειωθούν γρήγορα»

Μετά την επίσπευση των διαδικασιών έγκρισης για το εμβόλιο της Pfizer, οι εμβολιασμοί στην ΕΕ θα ξεκινήσουν μία εβδομάδα νωρίτερα από το αναμενόμενο.

Από σήμερα ξεκινά σταδιακά η καταγραφή όλων των υγειονομικών που θέλουν να εμβολιαστούν, ώστε να μπουν άμεσα στις λίστες ως πρώτη προτεραιότητα εμβολιασμού με το που θα έρθει το εμβόλιο στη χώρα μας.

Videos & Απoσπάσματα από Μεσημβρινό Δελτίο Ειδήσεων - 17/12/2020