Κόσμος

Αυστραλία: Σκεπάστηκαν με αφρό οι ακτές στο Κουίνσλαντ

17.12.2020 | 13:57 Eνσωμάτωση

Θάλασσες και ακτές στην Αυστραλία σκεπάστηκαν από ένα πυκνό στρώμα λευκού αφρού, συνέπεια τροπικού κυκλώνα που έπληξε τη χώρα.

Άφρισε, κυριολεκτικά, η θάλασσα στο Κουίνσλαντ της Αυστραλίας. Τεράστιες ποσότητες αφρού κάλυψαν ακτές χιλιομέτρων. Έκπληκτοι μικροί και μεγάλοι, που βρέθηκαν μπροστά στο εξαιρετικά σπάνιο αυτό φαινόμενο, βούτηξαν μέσα στα κύματα σαπουνάδας, χωρίς δεύτερη σκέψη.

Το φαινόμενο ονομάζεται καπουτσίνο, από τον πλούσιο αφρό που σχηματίζει ο συγκεκριμένος καφές. Εμφανίστηκε μετά την έντονη κακοκαιρία των τελευταίων ημερών που πλήττει την Αυστραλία.

Πάρα την εντυπωσιακή του εικόνα, που παραπέμπει σε ονειρικό σκηνικό, δεν είναι τελικά τόσο αθώο για τον άνθρωπο, ενώ ένας σκύλος παραλίγο να πνιγεί εξαιτίας της πυκνής του μάζας.

O αφρός της θάλασσας περιέχει πρωτεΐνες, που προέρχονται από τη διάσπαση της οργανικής ύλης στους ωκεανούς κυρίως από πλαγκτόν, φύκια, λίγους μύκητες και βακτήρια.

Όταν η ύλη αυτή ανακατευτεί από τα δυνατά ρεύματα της θάλασσας, τα μανιασμένα κύματα που προσκρούουν σε βράχια και σε ακτές, σχηματίζουν τους αφρούς. Το περίεργο φαινόμενο εμφανίστηκε πρώτη φορά στο Κουίνσλαντ πριν από 7 χρόνια.

Στη χώρα μας, ενώ θεωρείται εξαιρετικά σπάνιο, έκανε την εμφάνισή του στην Ιθάκη τον περασμένο Σεπτέμβριο, κατά τη διάρκεια σφοδρής καταιγίδας με ισχυρούς ανέμους.

Videos & Απoσπάσματα από Μεσημβρινό Δελτίο Ειδήσεων - 17/12/2020