Κόσμος

Με ΝΟΤΑΜ η Τουρκία «δεσμεύει» στρατηγικά σημεία στο Αιγαίο

17.12.2020 | 14:14 Eνσωμάτωση

Την αντίδρασή του εξέφρασε για πρώτη φορά δημοσίως ο Τούρκος Πρόεδρος, μετά την ανακοίνωση των αμερικανικών κυρώσεων για τους S-400.

Ο Ταγίπ Ερντογαν επιχείρησε να προβάλει την εικόνα μιας ισχυρής Τουρκίας που μπορεί να έχει ανεξάρτητη πολεμική βιομηχανία, αφήνοντας σαφείς αιχμές κατά των ΗΠΑ.

Η Άγκυρα, πάντως, σαν να μην πέρασε μια μέρα, συνεχίζει τις προκλήσεις στο Αιγαίο, προαναγγέλλοντας νέες παράνομες αεροπορικές ασκήσεις την αρχή του νέου έτους ενώ αντιδρώντας σε ελληνική άσκηση ζητά για μια ακόμη φορά την αποστρατικοποίηση του Καστελόριζου.

Σε μια επίδειξη δύναμης επιχειρεί να περάσει η Τουρκία, αδιαφορώντας για τις κυρώσεις των ΗΠΑ αλλά και τις συστάσεις της ΕΕ για σεβασμό στους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου.

Η Τουρκία προχώρησε στην έκδοση ΝΟΤΑΜ «δεσμεύοντας» παράνομα, στρατηγικά σημεία σε όλο το ανατολικό αιγαίο για άσκηση της πολεμικής της αεροπορίας. Συγκεκριμένα «δεσμεύονται» οι περιοχές από την Λέσβο έως και την Κάρπαθο από τις 4 Ιανουαριου μέχρι τις 24 Φεβρουαρίου, για ασκήσεις της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας.

Στην αντεπίθεση επιχείρησε να περάσει ο Ταγίπ Ερντογαν, μετά τις βαριές κυρώσεις των ΗΠΑ κατά της Άγκυρας εξαιτίας των πυραύλων s-400.

Παράλληλα προσπάθησε να κερδίσει τις εντυπώσεις στο εσωτερικό της χώρας του, παρουσιάζοντας εικόνες από την νυχτερινή δοκιμή του τουρκικής προελεύσεως αντιπυραυλικού συστήματος, αφήνοντας σαφείς αιχμές κατά των ΗΠΑ.

Ωστόσο, σε ομιλία του στο διεθνές συνέδριο της CAPITAL LINK στη Νέα Υόρκη, ο Αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα επιβεβαίωσε για μια ακόμη φορά την στρατηγική συμμαχία με τις ΗΠΑ.

Ο Ταγίπ Ερντογάν έσπευσε πάντως να επικοινωνήσει με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ ο οποίος ζήτησε αποκλιμάκωση της έντασης και επανέναρξη της διερευνητικών επαφών με την Ελλάδα.

Videos & Απoσπάσματα από Μεσημβρινό Δελτίο Ειδήσεων - 17/12/2020