Υγεία

Εμβόλιο κορωνοϊός: Στις 26/12 φθάνει στην Ελλάδα το εμβόλιο

17.12.2020 | 20:13 Eνσωμάτωση

Στις 26 Δεκεμβρίου αναμένεται να φτάσουν στην Ελλάδα οι πρώτες δόσεις των εμβολίων και αμέσως μετά να πραγματοποιηθούν και οι πρώτοι εμβολιασμοί. Προτεραιότητα θα έχουν οι υγειονομικοί και θα ακολουθήσουν όσοι ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού. Κάθε πολίτης που επιθυμεί να κάνει το εμβόλιο θα απαντά γραπτά σε ένα σύντομο ερωτηματολόγιο, που θα του χορηγείται στο εμβολιαστικό κέντρο που έχει κλείσει το ραντεβού, ώστε να προσδιοριστεί ιατρικά αν όντως μπορεί να εμβολιαστεί.

Πυρετώδεις είναι οι προετοιμασίες του κρατικού μηχανισμού για την υποδοχή των εμβολίων για τον κορωνοϊό, που θα πάρουν έγκριση από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι πρώτες δόσεις αναμένεται να περάσουν τα ελληνικά σύνορα στις 26 Δεκεμβρίου. Στόχος των αρχών είναι να ξεκινήσει δίχως καθυστέρηση ο εμβολιασμός του πληθυσμού.

Ξεκίνησε η καταγραφή των υγειονομικών για τον εμβολιασμό τους

Οι λίστες εμβολιασμού άνοιξαν. Οι πρώτοι που θα θωρακιστούν έναντι του κορωνοϊού είναι οι υγειονομικοί και για αυτό τον λόγο ξεκίνησε και η καταγραφή όσων συναινούν στον εμβολιασμό.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έδωσε τις τρεις ημερομηνίες στις οποίες θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός στα κρατη – μέλη της ΕΕ.

Η Ελλάδα επισπεύδει τις προετοιμασίες προκειμένου να προλάβει το ευρωπαϊκό χρονοδιάγραμμα.

Οι λεπτομέρειες του εμβολιαστικού προγράμματος ολοκληρώνονται μέρα με την μέρα, ώστε όλα να είναι έτοιμα εγκαίρως για την έναρξη της διαδικασίας. Σειρά μετά τους υγειονομικούς θα πάρουν όσοι ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.

Κάθε πολίτης που επιθυμεί να εμβολιαστεί, θα καλείται πρώτα να απαντήσει γραπτώς σε ένα σύντομο ερωτηματολόγιο, που θα του χορηγείται στο εμβολιαστικό κέντρο που έχει κλείσει το ραντεβού. Στόχος είναι προσδιοριστεί από την ιατρική ομάδα, αν το άτομο μπορεί πράγματι να εμβολιαστεί.

Οι υγειονομικές αρχές εκτιμούν ότι οι μειωμένος αριθμός δόσεων που θα παραλάβει η χώρα μας, δεν θα ανατρέψει τον κυβερνητικό σχεδιασμό για τον εμβολιασμό, που αναμένεται να ξεκινήσει λίγα 24ωρα μετά τα Χριστούγεννα.

Ερωτηματολόγιο για τον εμβολιασμό 

Μια ειδική φόρμα θα καλούνται να συμπληρώσουν οι πολίτες που θα πηγαίνουν στα ειδικά κέντρα για να εμβολαστούν. Με βάσει μάλιστα αυτά τα στοιχεία ο γιατρός που θα επιβλέπει την διαδικασία θα αποφασίζει και αν τελικά ο πολίτης μπορεί να προχωρήσει στον εμβολιασμό.

Το έντυπο έχει σταλεί, ήδη, από το Υπουργείο Υγείας, στα 1.018 εμβολιαστικά κέντρα όλης της χώρας και αποτελεί την υποχρεωτική συναίνεση των πολιτών πριν τον εμβολιασμό.

Όπως προβλέπεται στις οδηγίες που απεστάλησαν στα εμβολιαστικά κέντρα και συντάχθηκαν από το υπουργείο Υγείας σε συνεργασία με την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, οι πολίτες που θα δεχθούν να κάνουν το εμβόλιο για την Covid-19, θα πρέπει να δώσουν τη συναίνεσή τους, γεγονός που θα διασφαλίζει ότι έχουν ενημερωθεί πλήρως για τη διαδικασία αλλά και για τις πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες.

Στην περίπτωση που κάποιος πολίτης δεν δύναται να παράσχει προφορική συγκατάθεση για το εμβόλιο, θα πρέπει να συμπληρώνεται το έγγραφο από κάποιον οικείο, πάροχο φροντίδας ή δικαστικό συμπαραστάτη.

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 17/12/2020