Πολιτική

Βαβέλ: Α. Γεωργιάδης και Χρ. Γιαννούλης διασταυρώνουν τα ξίφη τους για lockdown και Πολάκη

11.11.2020 | 01:48

Στην εκπομπή Βαβέλ και τον δημοσιογράφο Νίκο Φιλιππίδη, μίλησαν οι κ.κ. Άδωνις Γεωργιάδης, υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Χρήστος Γιαννούλης, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, αναφορικά με τις εξελίξεις στο μέτωπο του κορωνοϊού, το κατά πόσο ήταν αναπόφευκτο το lockdown, την κατάσταση με τις ΜΕΘ, αλλά και την πολιτική θύελλα που έχει ξεσπάσει γύρω από το πρόσωπο του κ. Παύλου Πολάκη.

«Πιστεύω ότι ο κόσμος μετά από τους μήνες έχει μια φυσική μεγάλη κόπωση. Ο Μάρτιος και ο Απρίλιος ήταν η αρχή του δρόμου, τα πρώτα χιλιόμετρα είναι πάντα πιο ευχάριστα. Όταν αρχίζουν και περνούν τα χιλιόμετρα, σκέφτεσαι να εγκαταλείψεις. Είχα πει από την αρχή ότι θα είναι μαραθώνιος και όχι αγώνας ταχύτητας. Όσο τα κρούσματα μειώνονται, τόσο η απειθαρχία μεγαλώνει. Ο ιός είναι έξυπνα στημένος και είναι σαν να προβλέπει την ανθρώπινη συμπεριφορά», ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης σχετικά με τα φαινόμενα απειθαρχίας.

«Ο σκοπός μας δεν είναι να βυθίσουμε την κοινωνία στην κατάθλιψη, αλλά να την κρατήσουμε όρθια. Αν χρειαστεί να πάρουμε δύσκολες αποφάσεις, όπως το lockdown, το κάνουμε. Το ερώτημα ήταν ένα lockdown τώρα που ακόμα τα κρούσματα είναι σχετικά χαμηλά, ή γιορτές υπό lockdown. Προσπαθούμε να ελέγξουμε τον ιό τώρα, για να κάνουμε γιορτές κάπως πιο φυσιολογικά. Θεωρώ ότι ήταν μια σωστή επιλογή», πρόσθεσε αναφορικά με το lockdown.

«Οδηγηθήκαμε σε lockdown γιατί δεν είχαμε περιθώριο για άλλη πρωτοβουλία ή μέτρο; Όταν εμείς πανηγυρίσαμε για το ότι είχαμε καλύτερες επιδόσεις στην Ευρώπη ήταν ατομική επιτυχία ή επιτυχία της κυβέρνησης; Το καλύτερο εμβόλιο για την υγεία είναι η οικονομία και το ανάποδο. Αγωνιώ γιατί στις μονάδες δεν υπάρχει σειρά προτεραιότητας ανάλογα με το τι ψήφισες. Έγιναν τραγικά λάθη αλλά υπάρχει χρόνος να καταλήξουμε σε πρωτοβουλίες. Πέρα από τις ΜΕΘ, χρειαζόμαστε απάντηση στο, αν υπάρχουν 1200 κλίνες όπως υποστήριξε ο κ. Κικίλιας, γιατί στη Θεσσαλονίκη δεν υπάρχει ΜΕΘ και γίνεται όλο αυτό; Σήμερα το υπουργείο Υγείας κατέληξε στο να κάνει έκκληση σε ιδιώτες γιατρούς με μισθό 2.000 ευρώ τον μήνα, συν την έξτρα πληρωμή των εφημεριών τους. Τη στιγμή που ο διευθυντής μιας πανεπιστημιακής κλινικής παίρνει 1900 ευρώ. Γιατί αυτή την πρωτοβουλία δεν την πήραμε 6-7 μήνες πριν; Χρειαζόμαστε απελπισμένα εντατικολόγους και αναισθησιολόγους. Να σώσουμε ζωές», είπε από την πλευρά του ο κ. Γιαννούλης.

Απαντώντας δε στο αν συμφωνεί με τη συμπεριφορά του κ. Πολάκη που έχει οδηγήσει σε αντιδράσεις, ο ίδιος είπε ότι «Έχω το παράδειγμα ενός πρωθυπουργού που τρεις μήνες το καλοκαίρι έλεγε ότι νικήσαμε τον κορωνοϊό από τις θάλασσες της Κρήτη. Ο Πολάκης ήταν λάθος. Ο βουλευτής Γρεβενών, ο κ. Πάτσης, ήμασταν σε lockdown και ήταν χωρίς μάσκες στο καφενείο με 20-30 άτομα».

«Ο κ. Πάτσης και οι φωτογραφίες που δημοσίευσε είναι πριν την έναρξη της καραντίνας, την περασμένη Πέμπτη και Παρασκευή. Ήταν επίσης στα Γρεβενά, σε περιοχή που δεν είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας παντού. Ο κ. Πολάκης, αντιθέτως, βρέθηκε μέσα στην καραντίνα, με εφτά άτομα στη φωτογραφία συν έναν που τραβάει τη φωτογραφία σε κλειστό χώρο, όλοι χωρίς μάσκες. Αν επιβληθεί πρόστιμο χρωστάνε 2400 ευρώ. Η δικαιολογία του κ. Πολάη και του κ. Τσίπρα είναι εξωφρενική. Ο κ. Τσίπρας είπε ότι καλώς έκανε τη συνάντηση, αλλά κακώς τη δημοσιοποίησε. Ήταν τραγικός ο Πολάκης και τραγικότερος ο Τσίπρας», απάντησε ο κ. Γεωργιάδης στο ίδιο θέμα.

«Για τη Θεσσαλονίκη, σας καλώ να πάτε να δείξετε ότι στο ΑΧΕΠΑ ότι η επιλογή στις ΜΕΘ γίνεται με κλήρους. Επικοινώνησα με τον διοικητή του νοσοκομείου που έχει προσφύγει ήδη στον εισαγγελέα για το πώς διέρρευσαν αυτά τα ψέματα. Έχουν προφανώς μεγαλύτερη πίεση στα νοσοκομεία στη Θεσσαλονίκη, αλλά ακόμα υπάρχουν ΜΕΘ για όσους αρρωστήσουν», συνέχισε ο ίδιος αναφερόμενος στην κατάσταση στη Θεσσαλονίκη.

Απαντώντας δε στα όσα είπε ο κ. Γιαννούλης για τον πρωθυπουργό, ο κ. Γεωργιάδης τόνισε ότι «Το καλοκαίρι η Ελλάδα ήταν χαμηλά στα κρούσματα και δουλειά του πρωθυπουργού ήταν να διαφημίσει την υγειονομική αυτή ασφάλεια, ώστε να έρθει κανένας τουρίστας. Ήταν στα καθήκοντα του πρωθυπουργού να διαφημίσει την Ελλάδα».

«Χθες η Γαλλία αποφάσισε να στέλνει ασθενείς σε ΜΕΘ στη Γερμανία. Η κ. Μέρκελ είπε ότι αν δεν πάει σε lockdown θα λυγίσει το σύστημα υγείας της Γερμανίας. Η Γερμανία έχει τις περισσότερες ΜΕΘ αναλογικά με τον πληθυσμό της στον κόσμο. Σε άλλο πλανήτη ζουν οι Έλληνες; Μια χαρά αντέχει το σύστημα υγείας, η επιτυχία μας συνεχίζεται, τα σημερινά μας κρούσματα είναι κατά αναλογία τα λιγότερα στην Ευρώπη», τόνισε ακόμα ο κ. Γεωργιάδης.

«Αυτή τη στιγμή πεθαίνουν άνθρωπο, δεν είναι το ζήτημά μας ο Πολάκης. Στην προπαγάνδα υπάρχει η νομοτέλεια να μην αφήσεις την πραγματικότητα να χαλάσει μια όμορφη ιστορία. Όλη αυτή η ιστορία αναδεικνύει την έπαρση της κυβέρνησης που τόσους μήνες δεν έχει παραδεχτεί ούτε ένα λάθος. Δεν είναι δυνατόν να μην έχουν πει ότι μπορούσαν να προετοιμάσουν το σύστημα υγείας. Χτες το πρωί με πήρε έντρομος αγγειοχειρουργός που κλήθηκε να αντιμετωπίσει το εξής δίλημμα: με την απαγόρευση μπορείς να κάνεις ένα χειρουργείο. Είχε δύο περιστατικά με ανευρύσματα. Αναγκάστηκε να χειρουργήσει τον ένα», κατέληξε από την πλευρά του ο κ. Γιαννούλης.

Σημειώνεται ότι όπως αποκάλυψε στη συνέχεια ο κ. Γεωργιάδης, ο κ. Πάτσης είχε τελικά όντως αναρτήσει φωτογραφία όπου συνωστιζόταν στις 7 του μήνα, και ενώ βρισκόμασταν σε lockdown, με τον υπουργό Ανάπτυξης να διαβεβαιώνει ότι θα διερευνήσει το θέμα.

 

 

Videos & Απoσπάσματα από ΒΑΒΕΛ - 11/11/2020

Πολιτική