Υγεία

Στις 20 Νοεμβρίου τα πρώτα δεδομένα για την αποδοτικότητα του lockdown

11.11.2020 | 01:10 Eνσωμάτωση

Στην πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα μας και στα αποτελέσματα που θα έχει το lockdown αναφέρθηκαν μεταξύ άλλων μιλώντας στη «ΒΑΒΕΛ» ο αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής του ΕΚΠΑ, Δημήτρης Παρασκευής και ο αναπληρωτής καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης και μέλος του εργαστηρίου Ανάλυσης Δεδομένων και Πρόβλεψης, Γιώργος Ατσαλάκης.

Όπως τόνισε ο κ. Παρασκευής, σύντομα θα φανεί η κορύφωση του φαινομένου στην Ελλάδα. «Αναμένεται να δούμε τα πρώτα αποτελέσματα 7 ημέρες μετά την έναρξη της καραντίνας και είμαστε αισιόδοξοι καθώς είχαν εφαρμοστεί και νωρίτερα μέτρα περιορισμού σε αρκετές περιοχές» ανέφερε, ενώ απαντώντας στο ερώτημα πότε θα ξεκινήσουν να μειώνονται οι διασωληνωμένοι και οι απώλειες, ο καθηγητής Επιδημιολογίας υπογράμμισε πως ο αριθμός των διασωληνωμένων και των θανάτων έπεται των κρουσμάτων, γι’ αυτό θα συνεχίσουμε να βλέπουμε αυξημένα νούμερα καθώς την ίδια ώρα θα μειώνονται τα κρούσματα.

«Για τις επόμενες 12-14 ημέρες αναμένουμε υψηλά νούμερα στους διασωληνωμένους, και μια εβδομάδα περισσότερο για τους θανάτους» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Παρασκευής.

Από την πλευρά του ο κ. Ατσαλάκης υπογράμμισε πως οι μελέτες έδειχναν εκθετική αύξηση των κρουσμάτων το τελευταίο δεκαήμερο, σημειώνοντας πως θα έφταναν ακόμα και τα 5.000 αν δεν λαμβάνονταν δραστικά μέτρα. Για την αποτελεσματικότητά τους, ξεκαθάρισε πως όλα θα υπολογιστούν από το βαθμό που θα τηρήσουν τα μέτρα οι πολίτες.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή καθηγητή του Πολυτεχνείου Κρήτης, το β’ κύμα της πανδημίας κορυφώθηκε στα τέλη Αυγούστου, ενώ το γ’ κύμα ξεκίνησε προτού καν ολοκληρωθεί το δεύτερο, καθώς οι πολίτες δεν τήρησαν τα προβλεπόμενα μέτρα και τις αποστάσεις ασφαλείας.

«Σημασία έχει να ακολουθήσουν τα μέτρα οι πολίτες για να μειωθεί ο αριθμός των κρουσμάτων. Θέλουμε περίπου 10 ημερών δεδομένα για να κάνουμε νέα πρόβλεψη, αλλά σημασία έχει να βλέπουμε μια καμπύλη προς τα κάτω» συμπλήρωσε ο κ. Ατσαλάκης.

Για την πορεία του lockdown και οι δύο επιστήμονες υποστήριξαν ότι στις 20 Νοεμβρίου θα υπάρχουν τα επαρκή δεδομένα, προκειμένου να φανεί αν έχουν αποδώσει τα μέτρα και αν υπάρχει το περιθώριο χαλάρωσής τους.

Δεν θα πρέπει ο εμβολιασμός να είναι η αιτία να χαλαρώσουν τα μέτρα

Για το θέμα του εμβολίου της Pfizer, του οποίου οι ανακοινώσεις, άλλαξαν το κλίμα γύρω από την πανδημία, ο κ. Παρασκευής σημείωσε πως οι δόσεις του εμβολίου θα διατεθούν μέσα από τις δομές υγείας, λόγω των ιδιαιτεροτήτων που έχει το συγκεκριμένο εμβόλιο.

«Υπάρχει η ειδική επιτροπή των εμβολιασμών που επεξεργάζεται το ειδικό πλάνο για τις προτεραιότητες του πληθυσμού που θα χορηγηθούν οι πρώτες δόσεις» τόνισε ο Δημήτρης Παρασκευής, υπογραμμίζοντας πως θα είναι ευπαθείς ομάδες πληθυσμού, επαγγελματίες υγείας και γενικότερα άτομα τα οποία είναι στην πρώτη γραμμή και χρειάζεται να προφυλαχθούν το μέγιστο.

Σύμφωνα με τον κ. Ατσαλάκη, θα περάσουν αρκετοί μήνες μέχρι να φτάσει ο εμβολιασμός σε όλους τους ανθρώπους που το έχουν ανάγκη. «Δεν θα πρέπει ο επερχόμενος εμβολιασμός να είναι η αιτία να χαλαρώσουν τα μέτρα, τόσο στην περίοδο του lockdown, όσο μετά» ξεκαθάρισε ο καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης.

Τέλος, αναφορικά με το ποσοστό του πληθυσμού που θα πρέπει να εμβολιαστεί, προκειμένου να υπάρξει η ανοσία της αγέλης, ο κ. Παρασκευής σημείωσε πως θα πρέπει να εμβολιαστεί το 60% του πληθυσμού, τονίζοντας ωστόσο ότι η παρουσία του εμβολίου θα βοηθήσει το σύστημα υγείας να ανταπεξέλθει και να περιορίσει το ιικό φορτίο.

Videos & Απoσπάσματα από Βαβέλ - 11/11/2020