Οικονομία

Βαβέλ: Χαριστική βολή το lockdown για την οικονομία; Γεωργιάδης, Γιαννούλης και Καφούνης απαντούν στο MEGA

11.11.2020 | 02:15

Στην εκπομπή Βαβέλ και τον δημοσιογράφο Νίκο Φιλιππίδη, μίλησαν οι κ.κ. Άδωνις Γεωργιάδης, υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Χρήστος Γιαννούλης, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, και Σταύρος Καφούνης, πρόεδρος εμπορικού συλλόγου Αθήνας, αναφορικά με τις συνέπειες που έχει στην οικονομία το δεύτερο lockdown λόγω κορωνοϊού.

«Ερχόμαστε ήδη από ένα lockdown και από ένα δύσκολο ενιάμηνο με χαμηλούς τζίρους. Εφόσον μπούμε στο Δεκέμβριο, όσες περισσότερες μέρες χάνουμε από αυτόν το μήνα, τόσο περισσότερα λουκέτα θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε. Τον Δεκέμβριο υπάρχουν επιχειρήσεις που κάνουν περισσότερο από το 25% του τζίρου τους. Καταλαβαίνουμε λοιπόν την κρισιμότητα του μήνα για το λιανεμπόριο και την οικονομία. Τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί είναι σίγουρα προς τη σωστή κατεύθυνση. Στην παρούσα φάση χρειάζονται συγκεκριμένες γενναίες άμεσες παρεμβάσεις, τόσο για το κομμάτι των επιταγών, για το θέμα των ενοικίων, και για τη δημιουργία ενός ευέλικτου τρόπου αποπληρωμής του βουνού χρεών που έχει μαζευτεί μπροστά μας. Προτείνουμε τουλάχιστον 48 δόσεις ώστε να αποπληρωθούν. Τέλος προτείναμε οι 100.000 μελλοντικές θέσεις εργασίας που επιδοτούνται, λόγω τις κρισιμότητας να μετατραπούν σε 100.000 επιδοτήσεις υπαρχόντων θέσεων εργασίας, να για να διατηρήσουμε τις υπάρχουσες και μετά να δούμε τι θα κάνουμε στο μέλλον», σημείωσε ο κ. Καφούνης μιλώντας στην κάμερα της Βαβέλ.

«Όλα όσα είπατε, και είπε ο κ. Καφούνης είναι πράγματα λογικά. Τα έχουμε αντιμετωπίσει και στο πρώτο lockdown. Και το θέμα των επιταγών. Με τη ρύθμιση που κάναμε τότε, τελικά με το πρόβλημα που όλοι αναμέναμε ότι θα δημιουργείτο, δε δημιουργήθηκε. Δώσαμε ισορροπημένη λύση, η αγορά δούλεψε και οι επιταγές πληρώθηκαν. Είμαι βέβαιος ότι το ίδιο θα γίνει και τώρα. Πέραν της αναστολής των επιταγών που θα γίνει αναγκαστικά και τις επόμενες ημέρες θα ανακοινωθεί, η κυβέρνηση έχει λάβει μια σειρά συγκεκριμένων μέτρων που έχουν ενισχύσει τη ρευστότητα των επιχειρήσεων. Τα λεφτά που έχει δώσει η παρούσα κυβέρνηση μέσω του συστήματος της επιστρεπτέας προκαταβολής είναι πρωτοφανή. Η κυβέρνηση έχει βγάλει εργαλεία που δεν έχουμε ξαναζήσει. Τα προγράμματα από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα εκταμιεύονται με μεγάλη ταχύτητα. Σε δύο ημέρες έχουμε εγκρίνει δάνεια σε 8.000 επιχειρήσεις, τα οποία είναι κατά μέσο όρο 100.000 ευρώ. Για τις οφειλές έχει ανακοινωθεί ρύθμιση σε 12 δόσεις και με ένα μικρό επιτόκιο σε 24 δόσεις, αλλά έχουμε αποδείξει ότι είμαστε λογικοί, και αν χρειάζεται περαιτέρω ρύθμιση, θα κάνουμε περαιτέρω ρύθμιση. Τα στοιχεία της Eurostat για την πρώτη περίοδο του lockdown απέδειξαν ότι τα μέτρα που πήρε η Ελλάδα ήταν τα πιο αποτελεσματικά από όλες τις χώρες της Ευρώπης. Η χώρα μας είχε την μικρότερη απώλεια θέσεων εργασίας σε όλη την Ευρώπη», σημείωσε ο κ. Γεωργιάδης.

«Πώς μπορεί να θεωρηθεί επιτυχία 130.000 επιπλέον άνεργοι; Το 12% των εργαζομένων με 200 ευρώ; Απώλεια εισοδήματος 4 δις; Σας μεταφέρω αυτό που είπε ο επικεφαλής του επιμελητηρίου των Ιωαννίνων στον κ. Τσίπρα: “δεν μας πάνε για κλείσιμο αλλά για κατασπάραξη”. Γιατί 56 δις ήταν η διαθέσιμη ρευστότητα των τραπεζών, εκ των οποίων μόνο τα δέκα πήγαν στις επιχειρήσεις, εκ των οποίων τα πέντε σε πολύ συγκεκριμένες. Είναι λογικό ότι όλα αυτά τα χρήματα δεν μπορούν να πάνε στις επιχειρήσεις. Πώς να έχουμε λεφτά όταν διαγράφονται 136 εκατ. στην επιχείρηση του κ. Πηλαδάκη; Δάνεια είναι, θαλασσοδάνεια πολλών εκατομμυρίων. Εμένα με ενδιαφέρει αύριο το πρωί μια θαρραλέα κυβέρνηση να μην εξαιρέσει 440.000 ανέργους από το επίδομα των 400 ευρώ, γιατί δεν θα έχουν να φάνε. Στην εστίαση ζητάνε πίσω τα επιδόματα ειδικού σκοπού που δόθηκαν στους εργαζόμενους», ανέφερε από την πλευρά του ο κ. Γιαννούλης.

«Δεν υπάρχει καμία απόφαση ή διασύνδεση μεταξύ της πληρωμής των χρημάτων για την αναστολή των εργαζόμενων και της επιστρεπτέας προκαταβολής. Αυτό είναι άλλο ένα fake new του ΣΥΡΙΖΑ», τόνισε κλείνοντας ο κ. Γεωργιάδης.

 

Videos & Απoσπάσματα από ΒΑΒΕΛ - 11/11/2020

Οικονομία