Υγεία

Πως θα μεταφερθεί στην Ευρώπη και την Ελλάδα το εμβόλιο

10.11.2020 | 19:58 Eνσωμάτωση

Με κομμένη την ανάσα περιμένει τώρα η παγκόσμια κοινότητα το πράσινο φως του αμερικανικού οργανισμού υγείας για το εμβόλιο της Pfizer, που σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις θα είναι το πρώτο όπλο στον πόλεμο κατά του κορωνοϊού.

Μόλις δοθεί η απαραίτητη άδεια, η αμερικανική εταιρεία θα αποστείλει αεροπορικός προς την Ευρώπη τα πρώτα από τα 300 εκατομμύρια εμβόλια που έχει ήδη προπαραγγείλει η Ευρωπαϊκή Ένωση ίσως και στα τέλη Δεκεμβρίου ενώ ο μεγάλος αριθμός των εμβολίων αναμένεται να είναι έτοιμος για αποστολή στα μέσα Ιανουαρίου.

Από την κεντρική Ευρώπη θα ξεκινήσει μια τεράστια αεροπορική επιχείρηση με στόχο να μοιραστούν τα εμβόλια προς όλες τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Η μεταφορά πρέπει να γίνει ταχύτατα λόγω της ευαισθησίας των εμβολίων.

Στην Ελλάδα αναμένεται να φθάσουν σε πρώτη φάση περίπου 1,6 εκατομμύρια δόσεις.

Η επιχείρηση μεταφοράς των εμβολίων θα ολοκληρωθεί στην Ελλάδα καθώς από την Αθήνα θα ξεκινήσει το μοίρασμά του προς τα νοσοκομεία αναφοράς Covid σε ολόκληρη την χώρα. Τα εμβόλια θα αποθηκευτούν σε θαλάμους βαθιάς κατάψυξης στους -70 βαθμούς Κελσίου, όπου μπορούν να διατηρηθούν για 6 μήνες. Το εμβόλιο μπορεί να μείνει ενεργό και σε θαλάμους ψύξης από 2 έως 8 βαθμούς Κελσίου, αλλά για μόλις μια εβδομάδα.

Το εμβόλιο χρησιμοποιεί μια νέα τεχνολογία μέσω του συνθετικού MRNA το οποίο εκπαιδεύει τον ανοσοποιητικό σύστημα στην παραγωγή αντισωμάτων για τον covid19. Η πλήρη θωράκιση του οργανισμού θα χρειαστεί 2 δόσεις εμβολίου μέσα σε 28 ημέρες. Ο εμβολιασμός θα γίνεται από εξειδικευμένο γιατρό παρουσία νοσοκόμου.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών θα χρειαστεί να εμβολιαστεί περίπου το 60% του πληθυσμού της χώρας για να δημιουργηθεί η ανοσία της αγέλης απέναντι στον κορωνοϊό, δηλαδή περίπου 6 με 7 εκατομμύρια Έλληνες. Στόχος είναι αυτό να συμβεί το πρώτο 6μηνο του 20021. Μάλιστα εάν κυκλοφορήσουν και άλλα εμβόλια η διαδικασία θα γίνει ακόμα πιο σύντομα.

Ήδη το υπουργείο Υγείας και η εθνική επιτροπή εμβολιασμών έχουν ξεκινήσει τις απαραίτητες κινήσεις για να προετοιμαστούν τα νοσοκομεία της χώρας για τον εμβολιασμό.

Videos & Απoσπάσματα από ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 10/11/2020