Ελλάδα

Δίκη Χρυσής Αυγής: Κανένα ελαφρυντικό στην ηγετική ομάδα

12.10.2020 | 16:42

Σοβαρή εμπλοκή στη δίκη για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής δημιούργησε η προσπάθεια του Γιάννη Λαγού να καθυστερήσει τη διαδικασία ανακοίνωσης των ποινών, καταθέτοντας αίτημα εξαίρεσης του συνόλου της σύνθεσης της έδρας.

Με τον Γιάννη Λαγό να κεντρίζει τα βλέμματα το πρωί εκτός, αλλά και εντός εφετείου λίγα μόνο μέτρα από τη μητέρα του Παύλου Φύσσα, το διευθυντήριο της εγκληματικής οργάνωσης βρέθηκε σε ακόμα πιο δύσκολη θέση μετά τη μη αναγνώριση ελαφρυντικών, με τη διαδικασία όμως να διακόπτεται σε δύο δόσεις μετά από αίτημα εξαίρεσης του δικαστηρίου από τον κατηγορούμενο ευρωβουλευτή.

Ακόμα και όταν άλλαξε η σύνθεση, για να εξεταστεί το αίτημα, υπήρξε νέο κώλυμα στη διαδικασία…

Πριν διακοπεί η συνεδρίαση το δικαστήριο ανακοίνωσε ότι δεν αναγνωρίζει κανένα ελαφρυντικό στα 7 ηγετικά στελέχη της Χρυσής Αυγής και τον δολοφόνο του Παύλου Φύσσα, Γιώργο Ρουπακιά. Κάτι που ουσιαστικά άνοιξε το δρόμο για ποινές που μπορούν να φτάσουν έως και τα 15 χρόνια. Ανάμεσά τους και ο Γιάννης Λαγός που πήρε το λόγο για να ζητήσει την εξαίρεση του δικαστηρίου, επειδή όπως υποστήριξε παραβιάζεται το τεκμήριο της αθωότητάς του…

Ο Γιάννης Λαγός διόρισε δικηγόρο του, τον Κωνσταντίνο Πλεύρη, πατέρα του βουλευτή της ΝΔ, που έσπευσε από την πρώτη στιγμή να διαχωρίσει τη θέση του…

«Η υποβολή αιτήματος εξαίρεσης σε δικαστές, που εφάρμοσαν τον νόμο και απέδωσαν δικαιοσύνη, μετά την έκδοση της απόφασης γίνεται προσχηματικά και εκθέτει όποιον την υποβάλει. Η δημοκρατία διασφάλισε δίκαιη δίκη και οι αρνητές της κρίθηκαν ένοχοι για τα εγκλήματα που διέπραξαν.»

Ο Κωνσταντίνος Πλεύρης έκανε λόγο για δίκη παρωδία, υποστήριξε ότι παραβιάστηκαν τα δικαιώματα των κατηγορουμένων και προσπάθησε να συσχετίσει τη δίκη των Χρυσαυγιτών με εκείνη του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, αναφέροντας τα ονόματα των δικαστικών που αρνήθηκαν να υπογράψουν τη θανατική καταδίκη του εθνικού μας ήρωα…

Κωνσταντίνος Πλεύρης και Γιάννης Λαγός υποστηρίζουν πως το δικαστήριο δεν τους έκρινε ένοχους για τις πράξεις αλλά για την ιδεολογία τους…

«Το δικαστήριο είναι ποινικό όχι πολιτικό. Δεν δικάζεται ούτε ο φασισμός ούτε ο ναζισμός, δεν είναι ποινικές πράξεις. Αλλα δεν υπάρχει νόμος που να τα απαγορεύει.

Καλυτερα να τους εκτελούσατε. Καμία σχέση με τη Νυρεμβέργη που λένε. Εδώ δεν δικάζονται άνθρωποι για πόλεμο. Εδώ δικάζονται άνθρωποι που παρανόμησαν.»

Νωρίτερα το πρωί, το δικαστήριο αναγνώρισε το ελαφρυντικό της καλής συμπεριφοράς στον Χρυσοβαλάντη Αλεξόπουλο και τον Στάθη Μπούκουρα. Εκείνο της ειλικρινούς μεταμέλειας στον Νίκο Μίχο και αυτό του σύννομου πρότερου βίου, στον Μιχάλη Αρβανίτη. Εκτός από τους πρώην βουλευτές χαμογέλασαν και άλλοι 8 κατηγορούμενοι στους οποίους αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό της μετεφηβικής ηλικίας, ενώ σε 2 κατηγορούμενους για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, δόθηκε το ελαφρυντικό της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη…

Λίγο πριν από τις 15.00 το μεσημέρι, στην έδρα ανέβηκε διαφορετική σύνθεση για να εξετάσει την αίτηση εξαίρεσης του Γιάννη Λαγού. Ωστόσο η πρόεδρος της νέας σύνθεσης δήλωσε κώλυμα καθώς όπως είπε είχε οριστεί δεύτερη επίκουρη ειδική ανακρίτρια στην κύρια ανάκριση, με αποτέλεσμα να υπάρξει νέα διακοπή.

Δικονομικά τερτίπια καθυστερούν την ανακοίνωση των ποινών

Λίγο μετά τις 17:00 αναμένεται να ανέβει η τρίτη σύνθεση προκειμένου να ανακοινώσει την απόφασή της για την αίτηση εξαίρεσης που κατέθεσε ο κ. Λαγός.

Ο δικηγόρος του Γιάννη Λαγού, Κωνσταντίνος Πλεύρης μιλώντας στο δικαστήριο επί του αιτήματος που είχε καταθέσει για την εξαίρεση της έδρας επανέλαβε ότι ο πελάτης του τεκμαίρεται αθώος με αμετάκλητη απόφαση.

«Έγινε δίκη ιδεών και δεν το αντιληφθήκαμε;», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι η Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «η δημοκρατία νίκησε. Τι σημαίνει η δημοκρατία νίκησε; Όλες οι τηλεοράσεις τους κήρυξαν ενόχους. Σήμερα γράφουν και σε ποια φυλακή θα πάνε. Έχουν δηλαδή προδικάσει ότι δε θα δοθεί αναστολή. Και ήρθε και η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων και έβγαλε ανακοίνωση».

Videos & Απoσπάσματα από LIVE NEWS - 12/10/2020

Ελλάδα