Κόσμος

Κορωνοϊός: «Καλπάζει» η πανδημία στην Ευρώπη

12.10.2020 | 18:34

Το δεύτερο κύμα κορωνοϊού σαρώνει ανελέητα τη Γηραιά Ήπειρο.

Η ανησυχητική αύξηση των κρουσμάτων στη Βρετανία φέρνει νέα αυστηρά περιοριστικά μέτρα. Με τη χώρα να μετρά 12.872 νέα κρούσματα σε ένα 24ωρο η Κυβέρνηση Τζόνσον θεσπίζει τρία νέα επίπεδα συναγερμού, «μεσαίο», «υψηλό» και «πολύ υψηλό», σε μια προσπάθεια να συντονιστεί καλύτερα η αντιμετώπιση του κορωνοϊού.

Στα νέα μέτρα περιλαμβάνονται απαγορεύσεις ταξιδιών και κλείσιμο των μπαρ, εστιατορίων και γυμναστηρίων σε περιοχές με υψηλό επιδημιολογικό φορτίο για διάστημα που μπορεί να φτάσει ακόμη και τους έξι μήνες.

Στο «τρίτο επίπεδο» των πιο αυστηρών μέτρων θα συμπεριληφθεί το Λίβερπουλ, που αποτελεί τη δεύτερη πόλη σε κρούσματα στη Βρετανία.

Λίβερπουλ: 600 κρούσματα ανά 100.000 άτομα σε μία εβδομάδα
Αγγλία: μέσος όρος 74 κρούσματα ανά 100.000 άτομα σε μία εβδομάδα

Είναι χαρακτηριστικό ότι την περασμένη εβδομάδα στο Λίβερπουλ καταγράφηκαν 600 κρούσματα ανά 100.000 άτομα, τη στιγμή που ο μέσος όρος για την Αγγλία ήταν 74.

Επεκτείνονται τα τοπικά lockdown στη Γαλλία

Με τον αριθμό των νέων κρουσμάτων στη Γαλλία να αγγίζει τα 16.101 τις τελευταίες 24 ώρες η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με τον κίνδυνο νέας καραντίνας.

Ανοιχτό το ενδεχόμενο ακόμη και ενός γενικευμένου lockdown σε περίπτωση επιδείνωσης της κατάστασης άφησε ο Γάλλος πρωθυπουργός Ζαν Καστέξ.

«Τίποτα δεν πρέπει να αποκλειστεί, όταν βλέπουμε την κατάσταση στα νοσοκομεία μας.»

Η γαλλική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι από τις 22 Οκτωβρίου μπαίνει σε εφαρμογή μία νέα πρωτοποριακή τεχνική ιχνηλάτησης των κρουσμάτων του κορωνοϊού. Την ίδια ώρα ανησυχία έχουν προκαλέσει τα αποτελέσματα μελέτης, σύμφωνα με την οποία το 40% των αστέγων στο Παρίσι βρέθηκαν θετικοί στον ιό.

Αμετανότητος ο Τραμπ ξεκινά προεκλογική περιοδεία

Αμετανόητος ο Ντόναλντ Τραμπ δέκα ημέρες μετά τη διάγνωσή του με κορωνοϊό δηλώνει ότι έχει “ανοσία” απέναντι στον ιό και έτοιμος να ξεκινήσει την προεκλογική του εκστρατεία.

«Διαγνώστηκα εντελώς αρνητικός. Θα ξεκινήσω περιοδεία αύριο στη Φλόριντα, δουλεύοντας πολύ σκληρά γιατί αυτές τις εκλογές πρέπει να τις κερδίσουμε. Αυτές είναι οι πιο σημαντικές εκλογές της ζωής μας.»

Ενττωμεταξύ την οργή του Αμερικανού λοιμωξιολόγου Άντονι Φάουτσι προκάλεσε αυτό το προεκλογικό σποτάκι του Τραμπ. Στο διάρκειας 30 δευτερολέπτων σποτάκι προβάλλεται ένα απόσπασμα από συνέντευξης που είχε παραχωρήσει παλιότερα ο Φάουτσι και φαίνεται να εξαίρει τη διαχείριση της πανδημίας από τον Αμερικανό Πρόεδρο.
« Είμαι συνδεδεμένος μέσω τηλεφώνου όλη μέρα και τη νύχτα και όταν λέω νύχτα εννοώ δώδεκα, μία, δύο το πρωί. Δεν είμαι ο μόνος. Είμαστε ολόκληρη ομάδα που το κάνουμε αυτό, καθημερινά. Άρα δεν μπορώ να φανταστώ ότι υπό οποιεσδήποτε συνθήκες κάποιος θα μπορούσε να κάνει περισσότερα.»

Στην απάντησή του που έστειλε στο CNN ο Φάουτσι εξήγησε ότι ουδέποτε υποστήριξε δημόσια υποψήφιο και ότι αυτό που προβλήθηκε ήταν ένα σχόλιο που έκανε για τις προσπάθειες των ομοσπονδιακών υγειονομικών αρχών.

Videos & Απoσπάσματα από LIVE NEWS - 12/10/2020

Κόσμος