Πολιτική

Ελληνοτουρκικά: Σε ελληνικά νερά το Oruc Reis

12.10.2020 | 18:34

Εδώ και μία περίπου ώρα, το Oruc Reis έχει μπει στην παράνομα δεσμευμένη περιοχή, ωστόσο έχει κλείσει πριν από έξι ώρες τον πομπό του, με την ελληνική πλευρά να εικάζει ότι βρίσκεται ακόμη μακριά από τα 6,5 ναυτικά μίλια από το Καστελόριζο.

Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι πλέει με πλήρη ταχύτητα, κάτι που σημαίνει ότι στην παρούσα φάση δεν κάνει έρευνες.

Παράλληλα σήμερα τρία αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας και δύο ελικόπτερα του τουρκικού στόλου προχώρησαν σε παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών.

Παραληρηματική ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ

Η Άγκυρα προχώρησε ένα ακόμα βήμα. Το τουρκικό ΥΠΕΞ λίγη ώρα πριν εξέδωσε ανακοίνωση σε σκληρό ύφος αναφέροντας ότι οι διαμαρτυρίες της Ελλάδας για τις έρευνες του Oruc Reis είναι απαράδεκτες, καθώς βρίσκεται 15 μίλια από την ηπειρωτική χώρα της Τουρκίας και 325 από την ηπειρωτική χώρα της Ελλάδας.

Επίσης η Τουρκία καλεί την Ελλάδα να αποσύρει της μαξιμαλιστικές διεκδικήσεις της που στηρίζονται στο χάρτη της Σεβίλλης.

«Περιμένουμε από την Ελλάδα να σταματήσει τις στρατιωτικές ενέργειες και τις ασκήσεις σε Μεσόγειο και Αιγαίο, οι οποίες ανεβάζουν την ένταση και να προσέλθει πρωτίστως στις διερευνητικές και σε έναν ειλικρινή διάλογο με την Τουρκία για να λυθούν τα προβλήματα», αναφέρει το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

 

Videos & Απoσπάσματα από LIVE NEWS - 12/10/2020

Πολιτική