Πολιτική

Μπορέλ: «Λυπηρή» η νέα NAVTEX της Τουρκίας – Θα συζητηθεί στη Σύνοδο Κορυφής

12.10.2020 | 18:18

«Λυπηρή» χαρακτήρισε τη νέα NAVTEX της Τουρκίας για έρευνες του Oruc Reis νοτίως του Καστελλορίζου, τονίζοντας ότι προκαλεί νέες εντάσεις αντί να συμβάλλει στις προσπάθειες αποκλιμάκωσης, όπως ζήτησε η Σύνοδος Κορυφής.

Μιλώντας μετά το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων που πραγματοποιήθηκε στο Λουξεμβούργο, ο Ζοζέπ Μπορέλ επεσήμανε πως «ενημερωθήκαμε από τους υπουργούς Εξωτερικών Ελλάδας και Κύπρου για τις εξελίξεις», υπογραμμίζοντας πως το θέμα θα συζητηθεί στη Σύνοδο Κορυφής, την Πέμπτη.

«Είναι θέμα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να εκτιμήσει την κατάσταση. Είχαμε πει ότι οι ηγέτες θα ξαναέβλεπαν το θέμα της Τουρκίας το Δεκέμβριο, με την ελπίδα ότι η Τουρκία θα σταματούσε να παίζει με τη διαδικασία. Ωστόσο, δεν είναι αυτή η περίπτωση, οπότε το θέμα της Τουρκίας θα συζητηθεί στην ερχόμενη Σύνοδο Κορυφής» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Τόνισε ότι τον Δεκέμβριο θα εξεταστεί συνολικά η στάση της Τουρκίας και οι μονομερείς ενέργειές της και έως τώρα δεν έχει κάνει κάποια βήματα.

Ενώ για τις διευρευνητικές επαφές, απάντησε: «Λοιπόν, προσωπικά δεν ξέρω. Γνωρίζω ότι οι συνομιλίες βρίσκονται σε προπαρασκευαστική διαδικασία, υπάρχουν επαφές σε επίπεδο διπλωματικών συμβούλων. Δεν έχουν ξεκινήσει επίσημα. Αλλά ξέρω ότι τουλάχιστον χθες έγιναν προπαρασκευαστικές συνομιλίες. Αναρωτιέμαι τι πρόκειται να συμβεί μετά την ανακοίνωση της Navtex από την Τουρκία. Δεν πρόκειται να βοηθήσει σίγουρα. Αλλά ας ελπίσουμε ότι θα συνεχιστεί παρόλα αυτά».

Τηλεφώνημα Μητσοτάκη σε Μισέλ

Σοβαρή κλιμάκωση από την πλευρά της Τουρκίας χαρακτήρισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης τη νέα μονομερή ενέργεια για τον απόπλου του Oruc Reis και την Navtex για έρευνες νοτίως του Καστελόριζου.

Ο πρωθυπουργός κατά την επικοινωνία που είχε με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ ξεκαθάρισε ότι θα θέσει το ζήτημα στη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της ΕΕ στις 15 και 16 Οκτωβρίου.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε στον κ. Μισέλ ότι θα θέσει στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 15ης-16ης Οκτωβρίου τη νέα αυτή μονομερή ενέργεια, που αποτελεί σοβαρή κλιμάκωση από την πλευρά της Τουρκίας» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το μέγαρο Μαξίμου.

Πέτσας κατά Τουρκίας : Απέδειξε την αναξιοπιστία της – Θα κάνουμε ότι χρειαστεί με το Oruc Reis

Την έντονη αντίδραση της Αθήνας έχει προκαλέσει η νέα τουρκική Navtex ανοιχτά του Καστελλορίζου για σεισμικές έρευνες από το Oruc Reis.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας απαντώντας σε ερωτήσεις στη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, σημείωσε ότι μετά και τις τελευταίες τουρκικές προκλήσεις, τόσο στα Βαρώσια όσο και με τη Navtex κοντά στο Καστελλόριζο η Τουρκία απέδειξε την αναξιοπιστία της.

Videos & Απoσπάσματα από LIVE NEWS - 12/10/2020

Πολιτική