Πολιτική

Τουρκία: Νέες προκλήσεις με φόντο την Αγία Σοφία

03.08.2022 | 20:29 Eνσωμάτωση

Στην πιο τρυφερή τους ηλικία, μικρά παιδιά στην Τουρκία καλούνται να φωνάζουν μέσα στην Αγιά Σοφιά, «Αλλάχ ου Ακμπάρ», φυτεύοντας με αυτόν τον τρόπο στις καρδιές τους μια φράση που συνηθίζουν να χρησιμοποιούν ισλαμιστές, φονταμενταλιστές και τρομοκράτες πριν από τις επιθέσεις τους.

Τα παιδιά αυτά είναι μαθητές του ιδρύματος Τουρκικής Νεολαίας της περίφημης TUGVA στην οποία ο γιος του Τούρκου προέδρου, Μπιλάλ Ερντογάν, φέρεται να έχει ηγετική θέση.

Ο σεβασμός στο μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς έχει χαθεί εντελώς και στο βίντεο ακούγεται ο καθοδηγητής να φωνάζει την λέξη «τεκμπίρ» και τα μικρά παιδιά όλα μαζί να φωνάζουν «Αλλάχ ου Άκμπαρ» μέσα στην Αγία Σοφία.

Ο «κόκκινος δράκος» στηρίζει Ελλάδα

Ο Νίκος Δένδιας κατά τη 2 ημέρα της 55ης Συνόδου του Συμφώνου των Χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας, δηλαδή του ASEAN, απέσπασε τη διαβεβαίωση και την στήριξη του Πεκίνου ενάντια στον τουρκικό αναθεωρητισμό.

«Θα ήθελα να αναφερθώ ειδικά στην συνάντηση με τον κύριο Wang Yi, τον Υπουργό Εξωτερικών της Κίνας. Κατά τη διάρκεια αυτής της συνάντησης, είχα την ευκαιρία να δεχτώ τη διαβεβαίωση του για την στήριξη στην εδαφική ακεραιότητα, στην κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας απέναντι στις προκλήσεις τις οποίες αντιμετωπίζει».

Ζεσταίνει μηχανές το γεωτρύπανο

Με μόλις έξι ημέρες μέχρι την έξοδο του 4ου πλωτού γεωτρύπανου της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο, αναλυτές στην Αθήνα εκτιμούν πως η Άγκυρα θα στείλει το σκάφος της κυρίως στα σημεία που έπλευσε το Ορούτς Ρέις αποφεύγοντας «καυτά» σημεία όπως του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου.

«Στην περίπτωση του τουρκολιβυκού Συμφώνου είναι εξαιρετικά παρακινδυνευμένο για την Τουρκία να προχωρήσει σε μια κίνηση στις περιοχές εκείνες γιατί θα βρει αντιμέτωπη την Ελλάδα και όπως θυμάστε από την προηγούμενη κρίση η Τουρκία με μείον μία φρεγάτα στους ναυστάθμους», σημειώνει ο Νικόλαος Παουνής, διεθνολόγος.

Επισημαίνουν παράλληλα τις κόκκινες γραμμές που θα πρέπει να έχει η Αθήνα.

«Επ’ ουδενί δεν πρέπει να επιτρέψει σε διαφιλονικούμενη ζώνη να πραγματοποιηθεί γεώτρηση. Διότι αποδέχεται ουσιαστικά ένα τετελεσμένο γεγονός εις βάρος των κυριαρχικών της δικαιωμάτων. Σε αυτή την περίπτωση η Ελλάδα θα πρέπει να προχωρήσει ακόμα και στην άσκηση ένοπλης βίας. Δεν θα πρέπει να είναι πια ταμπού αυτό».

Η Αθήνα ενισχύει τις συμμαχίες της

Η Αθήνα ενισχύει τις συμμαχίες της. Ελληνικά μαχητικά συνεκπαιδεύτηκαν με μαχητικά του αμερικανικού αεροπλανοφόρυ Χάρι Τρούμαν δυτικά της Πελοποννήσου, ενώ νοτίως της Κρήτης σε περιοχές που ενέκρινε η Αθήνα ασκούνται οι Ένοπλες Δυνάμεις του Ισραήλ.

Ωστόσο η Τουρκία συνεχίζει τις προκλήσεις και τις παραβιάσεις, αφού σήμερα είχαμε 52 παραβιάσεις του FIR και σκληρές αερομαχίες.

Την ίδια στιγμή η Άγκυρα προσπάθησε να «καπελώσει» μία ελληνική αεροναυτική άσκηση που είναι προγραμματισμένη να πραγματοποιηθεί αύριο νοτιανατολικά της Καρπάθου, εκδίδοντας παράνομη NAVTEX με τις ίδιες συντεταγμένες και τον ίδιο χρονικό ορίζοντα.

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 03/08/2022