Κόσμος

Αϊμάν αλ Ζαουάχρι: Πώς τον εντόπισαν οι ΗΠΑ – Ποιος θα πάρει τη θέση του

03.08.2022 | 20:32 Eνσωμάτωση

Επί μήνες παρακολουθούσαν οι Αμερικανοί το σπίτι στην Καμπούλ όπου βρισκόταν ο αρχηγός της Αλ Κάιντα, μέχρι που δόθηκε η διαταγή από τον πρόεδρο Μπάιντεν για εξόντωσή του.

Ο Αϊμάν αλ Ζαουάχρι εκτελέστηκε με δύο πυραύλους στο μπαλκόνι του τρίτου ορόφου τα ξημερώματα της Κυριακής, έναν χρόνο μετά την επικράτηση των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν.

Οι πύραυλοι ήταν ειδικά σχεδιασμένοι και εξοπλισμένοι με λεπίδες ώστε να διαμελίσουν τον διάδοχο του Μπιν Λάντεν χωρίς να γίνει μεγάλη έκρηξη. Μόλις πριν από τρεις εβδομάδες ο Ζαουάχρι είχε ηχογραφήσει μήνυμα προς τους οπαδούς του.

Όμως αναλυτές εκτιμούν ότι η επιρροή του είχε μειωθεί σημαντικά ενώ αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο κάποιος ή κάποιοι να τον κατέδωσαν στους Αμερικανούς, είτε με πολιτικά ανταλλάγματα είτε για να πάρουν την αμοιβή των 25 εκατομμυρίων δολαρίων.

«Ηγετικά στελέχη του δικτύου Χακάνι που συνεργάζονται με τους Ταλιμπάν γνώριζαν ότι ο Ζαουάχρι βρισκόταν στην Καμπούλ. Ίσως κάποια άλλα μέλη των Ταλιμπάν να μην γνώριζαν. Είμαστε σε επαφή με τους Ταλιμπάν και δεν πρόκειται να αποκαλύψω τις ενέργειές μας που θα διασφαλίσουν ότι οι Ταλιμπάν θα τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους».

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ προειδοποίησε για τον κίνδυνο αντιποίνων από την Αλ Κάιντα ενώ φημολογείται ότι τα ηνία της οργάνωσης θα πάρει ένας άλλος Αιγύπτιος, ο πρώην αξιωματικός των ειδικών δυνάμεων Σαϊφ αλ Αντέλ.

Ακούγεται επίσης το όνομα του μικρού γιου του Οσάμα, του Χάμζα Μπιν Λάντεν, αν και οι Αμερικανοί ανακοίνωσαν τον θάνατό του το 2019.

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 03/08/2022