Πολιτική

Μητσοτάκης – Μπιν Σαλμάν: Οι συμφωνίες μεταξύ Ελλάδας & Σαουδικής Αραβίας

27.07.2022 | 20:16 Eνσωμάτωση

Τον πρίγκιπα διάδοχο του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας, Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, υποδέχτηκε στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Οι 11+1 «χρυσές» συμφωνίες που υπέγραψε η χώρα με τη Σαουδική Αραβία ενισχύουν την Ελλάδα οικονομικά και γεωστρατηγικά.

Το έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον πάνω από 30 επιχειρηματιών από τη Σαουδική Αραβία που συνόδευσαν τον Σαουδάραβα Πρίγκιπα του Θρόνου ανοίγει νέους ορίζοντες για το μέλλον.

«Θα ήθελα να σας συγχαρώ και πάλι για το project ‘Vision 2020’ και τη φιλοδοξία που το διατρέχει. Και θα θέλαμε να εξετάσουμε περαιτέρω ευκαιρίες για συνεργασία ανάμεσα στις δύο χώρες μας, στις οικονομίες μας, και να προσελκύσουμε περισσότερες σαουδαραβικές επενδύσεις στην Ελλάδα», είπε ο πρωθυπουργός.

«Σας υπόσχομαι λοιπόν ότι όταν έρχομαι στην Ελλάδα, δεν θα έρχομαι με άδεια χέρια. Έχουμε πολλά ζητήματα που θα αλλάξουν τα δεδομένα και για τις δύο χώρες μας, αλλά και για ολόκληρη την περιοχή», σημείωσε ο διάδοχος του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας.

Οι διμερείς σχέσεις είναι στενότερες όσο ποτέ. Έπεσαν υπογραφές σε μία σειρά από σημαντικές συμφωνίες όπως αυτή για την προμήθεια της Ελλάδας και της Ευρώπης με φτηνότερο ρεύμα από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, για τη μεταφορά στο μέλλον και υδρογόνου μέσω της χώρας μας σε όλη την ΕΕ και την τοποθέτηση καλωδίου για μεταφορά ψηφιακών δεδομένων, ενώ οι δύο χώρες προχώρησαν στη σύσταση  Ανώτατου Συμβουλίου Στρατηγικής Συνεργασίας.

Οι δύο πλευρές υπέγραψαν συμφωνίες στους τομείς της ενέργειας, της στρατιωτικής συνεργασίας, των διμερών επενδύσεων, της επιστημονικής και τεχνολογικής συνεργασίας, της υγείας, της καταπολέμησης του εγκλήματος, του πολιτισμού και αθλητισμού, της τεχνικής συνεργασίας και της συνεργασίας για την αρχειοθέτηση και διαχείριση αρχείων.

Ο πρωθυπουργός παρέθεσε επίσημο δείπνο στον Διάδοχο του Θρόνου της Σαουδικής Αραβίας, επισκέφτηκαν μαζί την Ακρόπολη και γευμάτισαν το μεσημέρι πριν την αναχώρηση του Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν από τη χώρα μας.

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 27/07/2022