Πολιτική

Μεγάλες επενδύσεις στο επίκεντρο της συνάντησης Μητσοτάκη – Μπιν Σαλμάν

27.07.2022 | 13:01 Eνσωμάτωση

Τον πρίγκιπα διάδοχο του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας, Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, υποδέχτηκε στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Η παρουσία του Σαουδάραβα μεγιστάνα στην Ελλάδα, θεωρείται κομβικής σημασίας για τις επενδύσεις στη χώρα μας, καθώς τα κεφάλαια που αναμένεται να δαπανηθούν σε διάφορους τομείς της οικονομίας, είναι μυθικά.

Νέα σελίδα στις σχέσεις και τη συνεργασία μας με τη Σαουδική Αραβία, άνοιξε μετά τη συνάντηση του διαδόχου του θρόνου πρίγκιπα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Είναι το πρώτο ταξίδι του Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν σε ευρωπαϊκό έδαφος μετά την πανδημία, συνοδευόμενος από πολυμελή ομάδα επιχειρηματιών που βλέπουν την Ελλάδα ως ελκυστικό επενδυτικό προορισμό και γέφυρα για την πρόσβασή τους στην Ευρώπη.

«Θα ήθελα να σας συγχαρώ και πάλι για το project «Vision 2020» και τη φιλοδοξία που το διατρέχει. Και θα θέλαμε να εξετάσουμε περαιτέρω ευκαιρίες για συνεργασία ανάμεσα στις δύο χώρες μας, στις οικονομίες μας, και να προσελκύσουμε περισσότερες σαουδαραβικές επενδύσεις στην Ελλάδα», ανέφερε αρχικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Σας υπόσχομαι λοιπόν ότι όταν έρχομαι στην Ελλάδα, δεν θα έρχομαι με άδεια χέρια. Έχουμε πολλά ζητήματα που θα αλλάξουν τα δεδομένα και για τις δύο χώρες μας, αλλά και για ολόκληρη την περιοχή», δήλωσε ο Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, ευχαριστώντας παράλληλα για την θερμή υποδοχή και φιλοξενία.

Πρόθεση της Σαουδικής Αραβίας είναι να προμηθεύσει την Ελλάδα και την Ευρώπη με φτηνότερο ρεύμα από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, κάτι που περιλαμβάνεται στο μνημόνιο συνεργασίας που υπέγραψαν οι δύο χώρες στον τομέα της ενέργειας.

Ελλάδα και Σαουδική Αραβία θα συνεργαστούν και για τη μετατροπή της χώρας μας σε κόμβο για το υδρογόνο, ενώ Αθήνα και Ριάντ από το φθινόπωρο θα συνδέονται με καλώδιο για τη μεταφορά δεδομένων, κάτι που αναβαθμίζει την χώρα μας.

Συνολικά υπεγράφησαν 11 σημαντικές συμφωνίες, ενώ μετά το δείπνο προς τιμήν του πρίγκιπα διαδόχου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν πραγματοποίησαν σύντομη επίσκεψη στην Ακρόπολη.

Videos & Απoσπάσματα από Μεσημβρινό Δελτίο Ειδήσεων - 27/07/2022