Ελλάδα

Έβρος: Ολονύχτια μάχη για να σωθεί η Δαδιά – Σε παρθένο δάσος οι φλόγες

25.07.2022 | 13:11 Eνσωμάτωση

Για 5η μέρα το πανέμορφος δάσος της Δαδιάς, το οποίο είναι τεράστιας οικολογικής σημασίας κατακαίγεται με τις φλόγες να έχουν κάνει στάχτη 18 χιλιάδες στρέμματα. Χιλιάδες σπάνια είδη φυτών και άγρια ζώα έχουν καεί με τα μέτωπα να μην μπορούν να τεθούν υπό έλεγχο, αφού η βλάστηση είναι εξαιρετικά πυκνή. Οι ελπίδες για κατάσβεση εναποτίθενται πλέον στη βροχή που πέφτει στην περιοχή.

Αργός θάνατος…

Μέρα με τη μέρα το πανέμορφο και μοναδικό στην νοτιοανατολική Ευρώπη παρθένο δάσος της Δαδιάς αργοσβήνει στις φλόγες που καίνε τα σωθικά του για 5ο 24ωρο.

Η τελευταία ενημέρωση αναφέρει ότι τα μέτωπα της φωτιάς σε αυτό τον θησαυρό βιοποικιλότητας είναι τέσσερα, ενώ σύμμαχος για την κατάσβεση της φωτιάς που μαίνεται σε δύσβατη περιοχή, είναι ο καιρός καθώς από το πρωί ξεκίνησε να βρέχει.

Η νύχτα όμως ήταν δύσκολη.

«Σίγουρα χτες ήταν πάρα πολύ δύσκολη η κατάσταση δόθηκε μεγάλη μάχη από τους πυροσβέστες κι από τις άλλες δυνάμεις που υποστήριζαν τις επίγειες δυνάμεις προκειμένου η φωτιά να μην φτάσει στον οικισμό», δήλωσε ο δήμαρχος της περιοχής.

Στην περιοχή έφτασε χτες κυβερνητικό κλιμάκιο για να συντονίσει τις προσπάθειες κατάσβεσης πριν η πυρκαγιά φτάσει στον πυρήνα του δάσους.

«Έχουμε δώσει όλη μας τη δύναμη έχουμε ρίξει όλο μας το βάρος έχουμε κινητοποιήσει κάθε διαθέσιμη δύναμη έτσι ώστε να σταματήσουμε τη φωτιά και να μην επεκταθεί στον πυρήνα του εθνικού πάρκου», δήλωσε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Αμυράς.

«Η Ελλάδα όλη έχει στραμμένο το βλέμμα της στη Δαδιά και πρέπει το χρέος μας να το φέρουμε εις πέρας», ανέφερε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης.

Το βάρος των πυροσβεστικών δυνάμεων πέφτει σε δυο μέτωπα: στο νοτιοδυτικό και το δυτικό τμήμα.
Εκεί, ο μεγάλος στόχος των πυροσβεστικών δυνάμεων είναι να σωθεί η αποικία του μαυρόγυπα.

Για να εξασφαλιστεί αυτό δουλεύουν από χθες οι υλοτόμοι του Δασαρχείου, προσπαθώντας να δημιουργήσουν δυο αντιπυρικές ζώνες, ώστε να τοποθετηθούν και επίγειες δυνάμεις ως γραμμή άμυνας μαζί με τα εναέρια μέρα.

Σε αυτά τα δυο μέτωπα, η εξέλιξη της φωτιάς είναι αργή.

Σύμφωνα με τους ανθρώπους του πάρκου οι φλόγες, ήδη έκαψαν τις ταΐστρες των αρπακτικών πουλιών που βρίσκουν καταφύγιο στο δάσος.

Στάχτη 15.000 στρέμματα παρθένου δάσους

Με το πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησαν να επιχειρούν  320 πυροσβέστες με 68 οχήματα, 13 ομάδες πεζοπόρων, 2 αεροσκάφη και 4 ελικόπτερα. Η φωτιά χτες περικύκλωσε το χωριό της Δαδιάς.

«Η φωτιά έχει περικυκλώσει το χωριό της Δαδιάς αυτή την στιγμή κατευθύνεται στην ιερά μονή Δαδιάς ένα μέτωπο της φωτιάς εκεί υπάρχουν πυροσβεστικά οχήματα υπήρχε μάλιστα και βαρέως τύπου όχημα του στρατού», δήλωσε ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου, Δημήτρης Πέτροβιτς.

Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις, στάχτη έχουν γίνει ήδη πάνω από 15.000 στρέμματα του μοναδικού αυτού οικοσυστήματος που αποτελείται κυρίως από κωνοφόρα δέντρα, όπως η τραχεία και η μαύρη Πεύκη, ενώ από πλατύφυλλα κυριαρχεί η δρυς.

Videos & Απoσπάσματα από Μεσημβρινό Δελτίο Ειδήσεων - 25/07/2022