Ελλάδα

Πύρινη κόλαση στην Λέσβο – Ευθύνες αναζητούν οι πολίτες

25.07.2022 | 13:06 Eνσωμάτωση

Η Λέσβος μετράει τις πληγές της, με την πυρκαγιά να καίει σπίτια και επιχειρήσεις στα Βατερά, την Βρίσα και τον Σταυρό. Οι κάτοικοι είναι σε απόγνωση, αφού μόνοι τους μαζί με τους πυροσβέστες, προσπάθησαν με κάθε μέσο να σώσουν τις περιουσίες τους.

Η φωτιά συνεχίζει να καίει το νησί της Λέσβου με τις πυροσβεστικές δυνάμεις να επικεντρώνονται σε δυο μέτωπο στη Βρίσα και τον Σταυρό.

Απέναντί τους ο απρόβλεπτος άνεμος που πνέει με 7 μποφόρ και απειλεί με διαρκείς αναζωπυρώσεις. Με ανακοίνωσή τους οι αρχές κάνουν έκκληση στους κατοίκους να μην επιστρέψουν στους οικισμού, και απομακρύνουν εκ νέου όσους επέστρεψαν.

Συγκινητικές στιγμές με τους κατοίκους να απομακρύνονται από τις περιουσίες τους.

Αστυνομικοί, εθελοντές αλλά και στρατιώτες ελέγχουν πόρτα πόρτα όλα τα σπίτια των οικισμών στους οποίους πλησίαζε η φωτιά για να μην κινδυνεύσει κάποια ανθρώπινη ζωή. Κάποιοι, οι πιο ηλικιωμένοι πείθονται δύσκολα:

«-Εγώ θα μείνω εδώ μέχρι τελευταίας ρανίδας.
-Και εμείς μαζί σας είμαστε
-Αυτό το σπίτι που βλέπετε το έχω χτίσει έτσι.
-Σας καταλαβαίνουμε», με τον διάλογο ανάμεσα στον κάτοικο και τις Αρχές να συγκλονίζει.

Ένα ασφαλή οικισμό ψάχνουν και οι τουρίστες. Το βράδυ που πέρασε ήταν ατέλειωτο. Με το πρώτο φως της ημέρας, εναέρια μέσα ρίχτηκαν στη μάχη της κατάσβεσης. Με το φως της ημέρας φανερώθηκε και το μέγεθος της καταστροφής.

Ο κύριος Αγαμέμνονας Ασβεστάς και οι εργαζόμενοι του beach bar περίμεναν αυτές τις 20 ημέρες για να βγάλουν τον χειμώνα.

«Αυτές τις 20 μέρες περιμέναμε», λέει ο κ. Ασβεστάς, αδυνατώντας να συνειδητοποιήσει την καταστροφή.

Οχήματα του στρατού ανοίγουν αντιπυρικές ζώνες και τα εναέρια μέσα άργησαν πάρα πολύ, σύμφωνα με μαρτυρίες των κατοίκων του νησιού.

Ειδικό κλιμάκιο της πυροσβεστικής, έχει μεταβεί στην Λέσβο για να διερευνήσει τα αίτια της πυρκαγιάς, ενώ υπάρχουν μαρτυρίες που αναφέρουν ότι η φωτιά ξεκίνησε ταυτόχρονα σε τρία διαφορετικά σημεία.

Videos & Απoσπάσματα από Μεσημβρινό Δελτίο Ειδήσεων - 25/07/2022