Κόσμος

Ουκρανία: Συμφωνία με τη Μόσχα για εξαγωγές σιτηρών – Ρυθμιστής η Τουρκία

22.07.2022 | 20:17 Eνσωμάτωση

Ρώσοι και Ουκρανοί συμφώνησαν να αποδεσμευτούν εκατομμύρια τόνοι σιτηρών από τα ουκρανικά λιμάνια σε συνάντηση που είχαν στην Τουρκία.

Μετά από πέντε μήνες πολέμου, Ουκρανία και Ρωσία φαίνεται έκαναν ένα πρώτο αποφασιστικό βήμα για την εκτόνωση της επισιτιστικής κρίσης.

Στην Κωνσταντινούπολη έφτασε σήμερα ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας, Σεργκέι Σοϊγκού ο οποίος υπέγραψε τη συμφωνία με την οποία περισσότεροι από 20 εκατομμύρια τόνοι ουκρανικών σιτηρών θα κατευθυνθούν προς τη Δύση.

Ο μεσολαβητής και εγγυητής της συμφωνίας, Ταγίπ Ερντογάν, τόνισε πως η ιστορική συμφωνία πρέπει να είναι αρχή του τέλους για τον πόλεμο.

«Ο πόλεμος δεν επηρεάζει μόνο τις εμπλεκόμενες πλευρές και τις χώρες στην περιοχή αλλά ολόκληρη την ανθρωπότητα, μαζί και αυτούς στις πιο απομακρυσμένες περιοχές του κόσμου. Βλέπουμε πως οι συνέπειες υπάρχουν για όλους. Θέλουμε οι συγκρούσεις που κοστίζουν ανθρώπινες ζωές αθώων να τελειώσουν το συντομότερο δυνατό. Δεν θα υπάρξουν ηττημένοι σε μία δίκαιη ειρηνική λύση».

Με το σχέδιο για την αποδέσμευση των ουκρανικών σιτηρών να υπογράφεται στο ανάκτορο Ντολμά Μπαχτσέ, η Τουρκία παίζει και πάλι τον ρόλο του καταλύτη σε ένα ζήτημα παγκόσμιας σημασίας. Διπλωματικές πηγές τονίζουν πως όλα τα Ουκρανικά και Ρωσικά πλοία θα ελέγχονται από τις τουρκικές αρχές και τον ΟΗΕ, σε τουρκικά λιμάνια.

Τον Τούρκο Πρόεδρο ευχαρίστησε θερμά ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρεζ.

«Το θέμα δεν είναι τι είναι καλό για την μία ή την άλλη πλευρά αλλά τι είναι καλό για ολόκληρο τον κόσμο».

Η Ρωσία προκειμένου να συμφωνήσει με το συγκεκριμένο σχέδιο το οποίο οι εμπλεκόμενες πλευρές συζητούν διεξοδικά από τις 13 Ιουλίου, έχει ζητήσει άμεσα άρση του εμπάργκο σε λιπάσματα και στα ρωσικά σιτηρά από τη Δύση.

Η συμφωνία αποτελεί ένα πρώτο σημαντικό βήμα που θα μειώσει τις τιμές σε βασικά προϊόντα και θα δώσει περισσότερο χρόνο στη Δύση να αντιμετωπίσει τόσο την επισιτιστική όσο και την ενεργειακή κρίση που έχει φέρει ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 22/07/2022