Κόσμος

Ιταλία: Πολιτική αστάθεια μετά την της παραίτηση Ντράγκι

22.07.2022 | 20:32 Eνσωμάτωση

Σε κύκλο πολιτικής αστάθειας μπαίνει η Ιταλία μετά την οριστικοποίηση της απόφασης του Μάριο Ντράγκι να παραιτηθεί.

Ο Σέρτζιο Ματαρέλα υπέγραψε το διάταγμα διάλυσης της Βουλής και της Γερουσίας και στέλνει πρόωρα στις κάλπες τους Ιταλούς στις 25 Σεπτεμβρίου. Ο Πρόεδρος της Ιταλίας υπογράμμισε πως η περίοδος είναι εξαιρετικά κρίσιμη για τη χώρα.

«Η πρόωρη διάλυση της Βουλής αποτελεί πάντοτε την έσχατη λύση, ειδικά την συγκεκριμένη περίοδο, όπου το Κοινοβούλιο έχει να ολοκληρώσει εξαιρετικά σημαντικά νομοσχέδια να επεξεργαστεί για τη χώρα μας».

Η οριστική απομάκρυνση του Μάριο Ντράγκι από τα ηνία της Ιταλίας μπορεί να ικανοποιεί τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού που τον στήριξε για 17 μήνες αλλά ουσιαστικά φέρνουν τη χώρα με την πλάτη στον τοίχο και την κοινωνία χωρίς λύσεις στα φλέγοντα ζητήματα του κόστους ζωής που έχει εκτιναχθεί.

Μείζον ζήτημα για την Ιταλία παραμένει η όσο το δυνατόν γρηγορότερη εκταμίευση των μεταπανδημικών κονδυλίων που ξεπερνούν τα 20 δισεκατομμύρια ευρώ αλλά και η ψήφιση του ετήσιου προϋπολογισμού στον οποίο θα περιλαμβάνονται μέτρα στήριξης απέναντι στην ενεργειακή και επισιτιστική κρίση που έχει φέρει ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Πρόσφατη δημοσκόπηση δείχνει πως ένας συνασπισμός με επικεφαλής το ακροδεξιό κόμμα «αδέλφια της Ιταλίας» του Ματέο Σαλβίνι κερδίζει σήμερα εύκολα πλειοψηφία στη Βουλή.

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 22/07/2022